Gulagkutató intézet indult útjára

Gulagkutató intézet indult útjára

- 2021. november 25. 10:49

Megkezdte működését a Gulág- és Gupvikutató Intézet a Magyar Nemzeti Levéltárban, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A közlemény szerint a levéltár mintegy 700 ezer, többnyire a szovjet lágerekben regisztrált magyar fogoly kartonját dolgozza fel. A közleményben idézték Latorcai Csabát, az Emmi közigazgatási államtitkárát, aki őszinte örömét fejezte ki, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárban szerdától ennek a sötét és minden szempontból emberellenes korszaknak, mint amilyen a bolsevik diktatúra volt, a kutatása és feldolgozása ilyen szintre emelkedett, hogy egy külön kutató intézet kezdi meg működését.

Az államtitkár megemlékezett a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokról és kényszermunkásokról, akik emléknapja az Országgyűlés 2012-ben hozott határozata alapján minden esztendő november 25-e. Meggyőződésünk, hogy csak ez az emlékezetpolitika járul hozzá a magyar közösségek identitásának megerősítéséhez, egészséges önbecsülésének kimunkálásához, ezáltal lelki egészségének megőrzéséhez is. Ezért is kiemelkedően fontos Latorcai szerint az, hogy a Gulág téma a 2020-ban megújított Nemzeti Alaptantervben, a középiskolai történelemoktatásban is hangsúlyosan jelen van.

(mti)

Borító: Kényszermunka valahol a nagy Szovjetunióban (ujkor.hu)