Hadifoglyok naplói, haza írt levelei kötetbe gyűjtve

Hadifoglyok naplói, haza írt levelei kötetbe gyűjtve

- 2019. február 8. 11:47

Hadifoglyok leveleiből, naplóiból összeállított könyvet mutatnak be Szentendrén a Házasság Hetén. A február 11-én, hétfőn 19:00 órakor kezdődő eseményen a könyv bemutatásán keresztül feltárják a levelekben rejlő múltat egy férfi és nő között.

A Maklári Vinkler Péter szerkesztésében megjelenő A későn jövő ember | Várunk haza, édes Uram! című könyv naplók és levelek részleteit tartalmazza az 1944 és a 1951 közötti évekből. Amikor családok tízezrei maradtak apa nélkül, akit jobb esetben levélben elérhettek meghatározott terjedelemben, és alkalommal.

Egy levelezőlap a millióból (Gömöri Múzeum CC BY-NC-ND)

A könyv ajánlójából idézünk: „Sikerült. Egy szó, amely akár ennek a könyvnek a mottója is lehetne. Sikerült a férjnek, az apának, a vejnek túlélnie a háborút és visszakerülnie Magyarországra, szeretteihez. S ehhez mi adott neki erőt? Istenbe vetett hite, a család iránt érzett mély szeretete és a haza iránti vágya. Mindezek tükröződnek azokból a levelekből, tábori lapokból, amelyek a Szovjetunióból Magyarországra indultak és az ezekre küldött válaszokból. A közreadott sorokból a családtagoknak olyan egymás iránti féltő szeretete sugárzik, amely azt mondatja az olvasóval, hogy nem lehetett volna elképzelni, hogy ne sikerüljön.
Ne sikerüljön a hazatérés, a feleség és a férj, az apa és a gyermek egymásra találása…A több mint hatesztendei távollét után történt családdá válás soha nem feledhető. A hosszú várakozás, a bizonytalanság át- és túlélése azt igazolja, hogy valóban csak a remény halhat meg utoljára. Amíg az ember remél és hisz az álmaiban, addig bizakodhat is: sikerülni fog.”

A könyvbemutatón a szerkesztő beszélgetőpartnere Kondor Katalin lesz, közölte az önkormányzat.

Borító: Hadifoglyok 1919-ben, Franciaországban (Déri Múzeum CC BY)