Haló poraiból éled újra a Szent István-terem

Haló poraiból éled újra a Szent István-terem

- 2021. augusztus 2. 8:36

Elkészült a Budavári Palota déli összekötő szárnyának teljes rekonstrukciója, amelyben rövidesen a Szent István-terem is visszanyeri eredeti formáját, közölte a Salisbury Kft.

A cég négy évvel ezelőtt kapcsolódott be a munkába, amelynek során újjászületik a Hauszmann Alajos által, a 19. század végén tervezett impozáns terem, a Budavári Palota csodája. Számos díszítő és szerkezetei elem korabeli fotók és tervtöredékek segítségével készült el, többek között az egykor Kissling Rudolf és fia által gyártott csillárok hű mása is, melyek igazi ékei lesznek a rekonstruált Szent István-teremnek.

Hauszmann Alajos emlékérem (Piarista Rend Magyar Tartománya CC BY-NC-ND)

A Budavári Palotaegyüttes és környezete is jelentős sérüléseket szenvedett a második világháborúban, és bár több épület megmenthető lett volna, ideológiai okokból ezeket elbontották, vagy jelentősen átalakították. Utóbbi történt a palotával is, a külső-belső kialakítása és térelrendezése egyaránt megváltozott, de a Nemzeti Hauszmann Program keretében most újraalkotják azt a palotaszárnyat – és benne a Szent István-termet – , amelyben a magyar iparművészet csúcsteljesítménye állt.

Munkában a szakemberek (Salisbury Kft.)

A cég restaurátoraira tehát hatalmas munka várt, hogy újraalkossák az eredetivel megegyező fémmunkákat. Mivel a különleges szobából a háborús pusztítás után kevés kézzel fogható elem maradt, ezért komoly kutatómunkára volt szükség ahhoz, hogy a berendezési tárgyak az eredeti minőségben készüljenek el. A rekonstrukción dolgozó szakembereket korabeli fotók, tervek és a terem néhány megmaradt darabja segítette abban, hogy a különleges szoba pontosan ugyanolyan legyen, mint amilyen az a századelőn volt.

A hiteles dokumentumok és fényképek alapján alkották újra a bronz díszeket, az aranyozott sárgarézből készült csillárokat, falikarokat, ajtóvereteket, kilincseket, szellőzőrácsokat, valamint a Zsolnay kandalló tűzibakját és kovácsoltvas szikrafogóját is.

Borító: A csillár a terem egyik éke (Salisbury Kft.)