Halomsír Jászberény határában

Halomsír Jászberény határában

- 2018. április 18. 9:50

Körülbelül 3300-3500 éves, késő bronzkori emberi maradványokra bukkantak Jászberény határában a szolnoki Damjanich János Múzeum, a jászberényi Jász Múzeum és a Civil Régészeti Alap munkatársai – közölte a Jász Múzeum régésze.

Gulyás András Zoltán elmondta: a város határában egy induló beruházás helyszínén végeznek mentő feltárást, amely a tervek szerint kedden ér véget. Hozzátette: először úgy tűnt, hogy egyszerű hulladéktároló gödrök vizsgálatára nyílik lehetőség a helyszínen, nem számítottak bronzkori lelőhely felfedezésére. A feltárás során a felszín alatt, több mint egy méter mélyen, összesen hat ember maradványaira bukkantak, de edények, kerámiadarabok és állatcsontok is előkerültek. Gulyás szerint úgynevezett halomsíros kultúra emlékét találták meg. A régész elmondta: a lelet tanúsága szerint keveset törődtek – a nagy valószínűséggel – legyőzött ellenségeik holttestével, erre utalhat a csontmaradványok rendszertelen elhelyezkedése. Az egyik hulladéktárolóban mintha kosárba, vagy zsákba rakták volna az összetört emberi maradványokat, amely mellett egy teljes lábat és egy koponyát is találtak.

Bronzkori temető Kiskunhalas környékén (MaNDA)
Egy másik lelet: bronzkori temető Kiskunhalas környékén (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

A másik objektumban hason fekvő ember csontvázára bukkantak, a harmadik hulladéktároló szélén talált emberi maradványokat ezekben a pillanatokban tárják fel – tájékoztatott, hozzátéve: a gépi munkák során is előkerültek emberi maradványok. Gulyás András Zoltán elmondta: a leletek a Jász Múzeumba kerülnek, később feldolgozzák, részletesen is megvizsgálják azokat.

(mti)

Borító: Vaszari halomsír feltárása 1967-ben (Gróf Esterházy Károly Múzeum CC BY-NC-ND)