Hálóra került az Aranysárkány, az Édes Anna és az Esti Kornél

Hálóra került az Aranysárkány, az Édes Anna és az Esti Kornél

- 2018. március 27. 10:25

Mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi Kosztolányi Dezső köteteinek digitális kritikai kiadásait a DigiPhil műhely.

Palkó Gábor, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tudományos titkára elmondta: a folyamatosan bővülő digiphil.hu internetes oldalon jelenleg az Aranysárkány, az Édes Anna és az Esti Kornél digitális kritikai kiadása érhető el, a kutatóknak készült, Kosztolányi-közleményeket tartalmazó online adatbázis (KAB) mellett. A DigiPhil a PIM és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Irodalomtudományi Intézetének közös szolgáltatása, elsődleges célja tudományos szövegkiadások, bibliográfiák és kutatási adatbázisok online közzététele.

Kalapos, kabátos portré (MaNDA)
Kalapos, kabátos portré (Déri Múzeum CC BY)

Bengi László irodalomtörténész hangsúlyozta: az elkészült digitális kiadások nem egyszerűen a korábban napvilágot látott papíralapú kritikai változatok internetes közzétételei, hanem a technológiai lehetőségeket is kiaknázó átdolgozásai. Mivel a könyvvel szemben a digitális kiadást nem kell lezárni, folyamatosan lehet kiegészíteni, alakítani a szövegeket.

(mti)

Borító: digiphil.hu