ÉVFORDULÓ SOROZAT

Hány évig nőtt Kurcsatov szakálla?

Hány évig nőtt Kurcsatov szakálla?

- 2019. augusztus 29. 8:27

Az atommagok hasadásából kinyerhető energia az emberiség egyik legnagyobb felfedezése. És egyben a Föld jövőjét fenyegető legnagyobb probléma is, már az volt a felfedezése pillanatában. Aztán eljöttek a hidegháború forró évei, amikor képletesen többször is ott volt a kéz az indítógombok fölött. Hirosima és Nagaszaki ismeretében a Szovjetunió pedig mindent megtett, hogy atomfegyvere legyen, 70 évvel ezelőtt fel is robbantották az első ilyen bombát.

Wunderwaffe. A történet Európában ezzel a kifejezéssel indult, amit aztán a nagy német vereségek (Sztálingrád ostromlóinak bekerítése, kurszki tankcsata) után egyre gyakrabban lehetett hallani. A csodafegyver megtestesülése végül kimerült két, Londont és más angol városokat elérő rakétában, és egy alig repülhető sugárhajtású vadászgépben. A nagy dobás, a német kutatók által is megcélzott atombomba (ne felejtsük el, 1938-ban, Berlinben fedezték fel a maghasadást), az bizony az ismét csak végzetesnek bizonyuló ellenfél, az USA sivatagi kísérleti telepein lépett először működésbe. Kétes dicsőség, hogy a Fasori Gimnázium egykori diákjainak oroszlánrésze volt ebben, még ha állítólag fel is hívták a megbízóik figyelmét arra, hogy mit szabadítanak rá így az emberiségre. Az is nyilvánvaló, hogy az éppen ezekben az időkben divatos volt baloldalinak lenni, és baloldali értelmiségi tábor első számú vadászterülete volt a szovjet titkosszolgálatnak. Jórészt ők voltak a Sztálin által is gyakran emlegetett „hasznos hülyék”, akik hittek az eszmében, és ezért hajlandóak voltak a kémkedésre, hazaárulásra is.

Az Országos Béketanács kiadványa 1955-ből (Damjanich János Múzeum CC BY-NC-ND)

Tehát a balos értelmiség kihasználásával, a titkosszolgálat bevetésével, no és persze a szovjet tudományos kutatás csúcsra járatása (Kurcsatov, Frenkel és Fljorov) után jött el az a bizonyos hetven évvel ezelőtti pillanat. Az oroszok kutatóintézete az amerikai és német eredményekre (ezek részbeni ellopására) alapozva Igor Kurcsatov vezetésével indult 1943 tavaszán. (Kurcsatov kijelentette, addig nem vágja le a szakállát, míg meg nem csinálja az atombombát.) Aztán a németek csillaga végképp leáldozott, a potsdami konferencián, 1945 nyarán pedig Truman elnök odasúgta Sztálinnak, hogy Japán ellen ők vetik be majd a csodafegyvert. A két gombafelhő után Sztálin valósággal pánikba esett és minden erőforrást, a „meggyőzött” német fogoly tudósokat is bevetve futottak az oroszok Amerika után. A programot Berija, a titkosrendőrség vezetője vitte, egy-egy problémán a „zárt városokban” több titkos laborban dolgoztak egymásról sem tudva. És hatékonyan, mert 1946 végére már volt grafittal moderált reaktoruk, igaz szintén Amerikából, a kémek által szállított Hanford 305-ös reaktor terveire alapozva.

Atomfelhő képzőművészeti alkotáson (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Summa summarum, elkészült végül az amerikai Fat Man másolata, a 22 kilotonnás Első Villám, az RDSZ-1, amit végül Kazahsztánban, egy előre berendezett terepen robbantottak fel egy 30 méter magas acéltoronyban. (Itt, Szemipalatyinszk közelében 1949 és 1991 között végül 456 robbantást hajtottak végre.) Volt itt felépítve iskola, toronyház, egy szelet autópálya, erőmű, de még egy szakasznyi metró is. És persze mindenféle harci eszköz, tankok, teherautók, tüzérség. Végül elhelyeztek 1500 állatot: juhokat, tevéket, kutyákat, disznókat és apró rágcsálókat is. És 70 évvel ezelőtt eljött a nagy nap. A Rosenberg házaspárt később kivégezték, de a többi kém, Klaus Fuchs és Harry Gold végül megúszta. (Aki a hasznos hülyék és a kémek eme reneszánszáról olvasna, annak ajánlom Stephen Koch: Kettős szerepben – Az értelmiség elcsábítása című remek könyvét olvasásra.)

Borító: Felrobbant az RDS-1 (reddit.com)

Évforduló sorozat

A feldarabolt felfedező
2023. január 17. 11:12

Hašek, a züllött alak
2023. január 3. 6:05

Budapest 150!
2022. december 22. 11:38

Írország 100
2022. december 6. 8:58

Vonnegut 100
2022. november 11. 6:34

BBC 100
2022. október 18. 6:56

Polcz Alaine 100
2022. október 7. 9:09