Harangház épül Makovecz tervei alapján

Harangház épül Makovecz tervei alapján

- 2020. november 5. 10:32

Kaposváron épül fel Makovecz Imre (1935-2011), a magyar ornamentikus építészet stílusteremtő alakjának mintegy három évtizede tervezett harangháza 2022 tavaszára, mondta a város polgármestere a somogyi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Szita Károly Makovecz Imre fiával, Makovecz Pállal, egyben a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi elnökével és Csernyus Lőrinc építésszel, egykori Makovecz-tanítvánnyal folytatott megbeszélését követően közölte: Kaposvár a beruházással tiszteleg a nemzetközi hírű építész munkássága előtt, egyúttal új turisztikai célponttal gazdagodik. Hozzátette, az önkormányzat 100 millió forint előleget kapott a tervek megvalósításához, az épület helyét még keresik. (Kaposváron már vannak Makovecz-épületek, ilyen az Áfész-bolt a Cseri városrészben és a Szent István Egyetem kampuszának köralakú fogadóépülete.) A polgármester megjegyezte, egy hátrahagyott Makovecz-terv megvalósításának ötlete a városban három évvel ezelőtt rendezett Makovecz-kiállításon merült fel.

Könyv a 2001-ig elvégzett munkáról (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

Csernyus Lőrinc arról szólt, hogy Makovecz Imre a harangházat az egy speciális alumínium harangot szabadalmaztató Jeney-Oborzil család tiszteletére tervezte, miután tagjaival a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának tervezésekor megismerkedett. Felmerült, a pavilonba a család harangjai kerülnek. Csernyus elmondta: Makovecz Imre a harangházat Hajdúszoboszlón képzelte el, köszönjük, hogy Kaposvár befogadta a terveket, e nélkül talán sohasem épülne meg. Hangsúlyozta, hogy a tervek készen vannak ugyan, de azokat aktualizálni szükséges, hogy megfeleljenek a kor követelményeinek. Makovecz Pál kitért arra, hogy a teljes egészében állami támogatásból épülő harangház két részből, a harangokat befogadó, harangjátékot játszó építményből és egy fogadóépületből áll, amely kisebb rendezvények tartásával egyfajta kulturális központként is működhet. A kuratóriumi elnök kiemelte, hogy a Jeney-Oborzil család által szabadalmaztatott alumíniumharangok előnye a jó hangolhatóság, valamint a bronzharangoknál lényegesen kisebb a súlyuk. Makovecz Pál emlékeztetett, az alapítvány feladata a Makovecz-archívum rendezése, a Makovecz Imre tervei alapján épült ingatlanok felújítása és az alkotó hátrahagyott terveinek megvalósítása.

Egy korai terv (Fortepan CC BY-SA)

A Makovecz-program harminc épület felújításához és építéséhez járult hozzá az elmúlt öt évben, és Makovecz Pál büszke azokra az eredményekre, amelyeket eddig elértek. Elmondta, hogy  az eredetileg idén lejáró program hat évvel meghosszabbodik, mert rengeteg épület vár rekonstrukcióra és sok terv a megvalósításra. A jövőbeni projektek között említette számos veszélyeztetett épület megmentését, továbbá egy zalaegerszegi és szegedi kápolna, egy mátészalkai kávéház építését, s egyebek között a dobogókői síház bővítését.

(mti)

Borító: mma.hu