Három szoborral gazdagodik az épülő Munkácsy-negyed

Három szoborral gazdagodik az épülő Munkácsy-negyed

- 2021. február 12. 8:26

Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben Békéscsabán.

Az alkotásokról Szarvas Péter polgármester döntött veszélyhelyzet idején a városi közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva. Eszerint Munkácsy Mihály szobrát Boros Péter 7 millió forintért, az Ásító inast Miklya Gábor 10 millió forintért, a Rőzsehordó nőt pedig Prisztavok Tibor 10 millió forintért készítheti el. A tervek szerint mindegyik szobor bronzból készül majd. Boros Péter szobra 1:1 méretarányú lesz, a Munkácsy Mihály Múzeumnál kap helyet; emiatt elképzelhető, hogy az ott lévő mellszobrot, amit 1958-ban Borsos Miklós szobrászművész alkotott, áthelyezik a kulturális negyed másik helyszínére. A szobrokról az első pályázati kiírás 2018-ban jelent meg, a felhívásra 34 alkotás érkezett. A városi közgyűlés a tervpályázatokat eredménytelenné nyilvánította. Ezt követően egy meghívásos pályázatot írtak ki, abban békéscsabai és a városhoz kötődő művészeket kértek fel, hogy nyújtsanak be pályaművet: Boros Pétert, Kotormán Norbertet, Prisztavok Tibort és Miklya Gábort. Hárman éltek a lehetőséggel, összesen kilenc munka futott be.

Fotográfia a mesterről (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A helyi munkacsoport év elején szemlézte a pályaműveket, és azokat a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. szakértőihez küldték el. A festőgéniuszhoz kötődő szobrok kihelyezésére bruttó 48 millió forintot kapott a békési megyeszékhely, így elképzelhető, hogy egy további alkotást is kihelyeznek, vélhetően a megújuló Urszinyi-Beliczey-kúria környékén. Eredetileg hat helyszínen terveztek szobrot állítani. A békéscsabai Munkácsy-negyedet a pécsi Zsolnay-negyed mintájára tervezik kialakítani. Középpontja a legtöbb eredeti festménnyel rendelkező Munkácsy Múzeum lesz, de ennek keretében építik meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét, felújítják a Munkácsy Emlékházat, az Ursziny-Beliczey-kúriát és három hidat. A munkálatok több helyszínen jelenleg is folynak. A Modern Városok Program részeként eredetileg hárommilliárd forintot szántak rá, de tavaly év végén kormányhatározat született arról, hogy 2022-ben további egymilliárd forintot kap az önkormányzat a projektre.

(mti)

Borító: Az épülő negyed térképe (csabagyongye.com)