Három tárlattal köszönti a Vigadó a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

Három tárlattal köszönti a Vigadó a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

- 2021. augusztus 5. 7:33

Három tematikus kiállítást lát vendégül a szeptember 5. és 12. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK2020) részeként saját székházában, a Pesti Vigadóban keddtől a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

Orcád világossága címmel a Magyarország negyedik legnagyobb keresztény felekezetét alkotó görögkatolikus egyház egyházművészeti kincseiből látható kiállítás a Görögkatolikus Metropólia szervezésében, közölte az MMA. A tárlat azt mutatja be gazdag tárgyanyag és számos interaktív felület segítségével, hogy kik a görögkatolikusok, hol élnek, és hogy milyen a Kárpát-vidék sajátos ikonfestészete és liturgikus tárgykultúrája. Mint a közlemény emlékeztet, a Közép- és Kelet-Európában élő görögkatolikus egyházak sajátos fejlődési utat jártak be a keleti és nyugati egyházi és kulturális centrumoktól való távolság miatt. A magyar görögkatolikusok sajátos Kárpát-vidéki egyházi művészetet és kultúrát teremtettek meg a 17-19. század között, amely visszatükröz sokféle kulturális hatást, a közösségben lejátszódó társadalmi, etnikai változásokat.

A XXXIV. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékkönyve (Magyar Ferences Könyvtár CC BY)

A Legyetek tanúim című kiállítás a Budapesten 1938. május 25. és 29. között megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetét dolgozza fel a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, képi és hangzó dokumentumok bemutatásával. A látogatók végigkövethetik az előkészületeket, a kongresszusi napok eseményeit és a rendezvény utóhatását. A tárlatot az esztergomi Keresztény Múzeum az idei Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának megbízásából rendezi meg. A NEK2020 rendezvényeként nyílt meg az Ezerarcú szeretet című kiállítás, a római katolikus egyház szolgáló szeretetéről. A Katolikus Karitász által szervezett tárlat a szeretetet cselekedeteinek nemzetközi és magyarországi vonatkozásait és sokszínűségét, az egyház rászorulókért, bajba jutottakért végzett tevékenységét mutatja be látványos installációkkal, érdekes tárgyakkal, interaktív eszközökkel.

Tömeg a Hősök terén 1938-ban (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A kiállításokhoz kapcsolódóan a Pesti Vigadó kísérőrendezvényekkel is várja az érdeklődőket. Az Éneklő Kedd(v)ek során a kiállítás nyitvatartása alatt minden kedden görögkatolikus kórusok és kántorok nyújtanak betekintést a görögkatolikus dallamkincs sokszínű örökségébe, liturgikus és népi énekek közös éneklésével, tanulásával. A Szombati csengettyűzésen pedig a Szent Efrém Férfikar tagjai 30-35 perces, gyerekeknek szóló interaktív zenei foglalkozásokkal készülnek a kiállítótérben szombatonként. A kiállítások közös jeggyel, szeptember 19-ig tekinthetők meg a Pesti Vigadóban.

(mti)

Borító: A Hősök tere az 1938-as kongresszus idején (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)