TENGERRE MAGYAR! SOROZAT

Hatástalanítás a németek nélkül

Hatástalanítás a németek nélkül

- 2022. december 21. 10:11

Három hónap alatt tehát vagy 100 hajót, vontatmányt süllyesztettek el a Dunán és a Tisza alsó folyásánál a mágneses indukciós aknák. Amelyekhez ebben az időben csak a német szövetségesek nyúlhattak hozzá. A folyamőrök és a figyelőszolgálat csak jelenthette, hogy hol található ebből a gyilkos jószágból.

A németek, az Inspekteur Marinerraumdienst Donau pedig kiszállt a helyszínre, aztán többnyire egy váltóáramot generáló, az akna közelébe úsztatott szerkezettel felrobbantotta az általában TNT-vel töltött hengeres alakú, méretes robbanótesteket. Ez a helyzet még a nyár folyamán is fennállt, de történt egy véletlen, ami a magyarokat segítette abban, hogy megértsék, feltérképezzék, mivel is van dolguk. Egy angol gép ugyanis a tatai tóba dobott két ilyen aknát, amiket aztán lovakkal egyszerűen kihúztak a partra. Egy fiatal tűzszerész tiszt pedig miután az egyiket szétszerelte, látta, hogy ez nem egy repülőbomba, hanem valami bonyolultabb szerkezet. Az esetet mindjárt jelentették Péter Tivadar mérnökkapitánynak, és két segítőjének, Bognár Jenő és mesterházi Nagy Sándor kapitányoknak. Akik már megfelelő előkészületek után nyúltak csak a szerkezethez.

Német tengeri indukciós akna angolok által hatástalanítva (medium.com)

Mindenek előtt rézből és bronzból készítettek szerszámokat a szereléshez, és arra is vigyáztak, hogy semmilyen vas alapú dolog ne legyen a ruházatukon. (Így sokszor egy szál fürdőnadrágban dolgoztak.) A tatai két akna után Dunagárdonynál, 1944. augusztus 8-án találták meg a következő két robbanótestet. Aztán néhány nap múlva pedig Hartáról jelentették, hogy egy elsüllyedt hajó kiemelése közben „fürdőszobai vízmelegítőre” bukkantak, ami természetesen egy mágneses indukciós akna volt. Az a gyakorlat alakult ki erre az időre, hogy a látható, megközelíthető helyen lévő aknákról már nem szóltak a németeknek, hanem kivontatták és szétszerelték azokat. A német szövetséges tudását és aknarobbantó készülékét csak olyan esetekben vetették be, amikor saját maguk nem boldogultak.

A tatai tóból két aknát halásztak ki (Piarista Rend Magyar Tartománya CC BY-NC-ND)

Így 1944 végéig vagy 40-45 mágneses indukciós aknát szereltek szét, azaz hatástalanítottak a folyamőrség szakemberei. Akiknek azért sem volt egyszerű dolguk, mert működése szerint három fajta aknával kellett megbirkózniuk. De erről majd a Tengerre magyar! sorozat következő részében olvashatnak.

Borító: Wellington RAF bombázó is szórta az aknákat (elfnet.hu)

Tengerre magyar! sorozat

Folyamőrök a kiugrásban
2023. január 18. 10:04

Mágneses indukciós aknák!
2022. december 14. 10:14

Megszállás!
2022. december 5. 9:47

Az új vezérfőkapitány
2022. november 16. 9:49

Még partizánok!
2022. november 8. 9:45

Partizánok!
2022. október 19. 8:43