TENGERRE MAGYAR! SOROZAT

Hegyekről lőtték a hajókat, hajókról lőtték a hegyeket

Hegyekről lőtték a hajókat, hajókról lőtték a hegyeket

- 2019. október 14. 12:16

A Zenta hullámsírba merülése után a Monarchia nem küldött több hajót a vágóhídra Montenegró partjaihoz. Látván, hogy egy-egy, szerbeknek szánt szállítmányt a franciák csatahajókkal, cirkálókkal is kísérnek, megmaradtak az aknák telepítésénél és a tengeralattjárók bevetésénél.

Így aztán még nagyobb veszélybe került a már a háború első napjától a montenegróiak által ágyúzott cattarói bázis is. Amit magas hegyek vettek körül, ahol már előre elkészültek azok az ágyúállások, amelyek folyamatosan veszélyeztették a Monarchia parti erődjeit, fedezék nélkül maradt hadihajóit. Az 1380 méter magas Kuk hegyen tizenkét 15 centiméteres mozsár és 18 különféle űrméretű tarack volt bevethető, az 1009 méteres Pestigradon szintén tizenkettő 12 centiméteres löveg állt készen, míg a 955 méteres Krastacon nyolc 15 centiméteres ágyú és négy 21 centiméteres tarack csövei fordultak az öböl felé. Ezek voltak azok a „Lovcen ütegek”, amik sok bosszúságot okoztak a mieinknek. A tüzelésük augusztus 8-án indult meg, és már ezen az éjszakán felelt is rájuk a Kaiser Karl VI. a maga eszközeivel. Augusztus 12-re a Kuk ágyúi el is hallgattak, de folyamatosan gondot okozott a hajóágyúk csöveinek 70-80 fokos felemelése és az ellenséges állások azonosítása.

Hidroplánok segítették a tűzvezetést (Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár CC BY)

Ezért is légi felderítést vetettek be, gyakorlatilag két hidroplán vitte a hadihajó tűzvezetését. Ez sem volt egyszerű, mert két kilométer magasságot kellett elérniük, hogy lássanak valamit, ami rekordnak számított ebben az időben. Ennek ellenére 30 bevetésen 60 órát töltöttek a levegőben, nélkülük a hajóágyúk kezelői nem sokra mentek volna. Még akkor sem, mikor Pólából erősítésként öt csatahajó és cirkáló érkezett. Sőt, augusztus 27-én a Ferenc József cirkáló találatokat is kap, és a franciák is meglátják az ágyúállásokban a lehetőséget. Ezért szeptember 17-én erős fedezettel Antivari kikötőjébe 15 centiméteres hajóágyúkat tesznek partra két tiszttel és 140 tüzérrel. A monstrumokat felvontatják a Kukra és október 19-én meg is kezdik a Gorazda és Vermoc parti erődök, valamint Teodo városkájának lövését. Ennek már fele sem tréfa, gondolhatták Pólában, és útnak is indították azonnal a Radetzky cirkálót a 30,5-ös lövegeivel. Ezekkel aztán 11 kilométerről szépen, szisztematikusan végiglőtték a hegyet, október 27-re elhallgattatva a franciák ütegeit. Parancsnokuk, Grellier fregattkapitány pedig a 21 halottat látva, kérte Le Bon ellentengernagytól a kivonásukat.

Korabeli fotó a Lovcen egyik lövegéről (ifjmonarchista.blog.hu)

Így is lett, az ágyúkat hátra hagyták a montenegróiaknak, csak a Podgorica rádióadóját üzemeltették tovább.
A Radetzky aztán pontot tett az ügy végére, és december 16-án elindult vissza Pólába. A Lovcen ütegei elnémultak, és nemsokára Montenegró is megadta magát.

Borító SMS Radetzky (Wikipédia)

Tengerre magyar! sorozat

Folyamőrök a kiugrásban
2023. január 18. 10:04

Mágneses indukciós aknák!
2022. december 14. 10:14

Megszállás!
2022. december 5. 9:47

Az új vezérfőkapitány
2022. november 16. 9:49

Még partizánok!
2022. november 8. 9:45

Partizánok!
2022. október 19. 8:43