Helyére teszi Lenint a Terror Háza

Helyére teszi Lenint a Terror Háza

- 2017. november 8. 11:05

Lenin és a nagy októberi szocialista forradalom mítoszát kívánja lerombolni a Terror Háza Múzeum Az akció fedőneve: Lenin – Német pénzzel Oroszország ellen címmel megnyílt kiállítása.

1917 elején váratlanul összeomlott az Orosz Birodalom. Február zavargásai a cár lemondásához vezettek, Oroszország legitimációs vákuumba zuhant, és kormányozhatatlanná vált, miközben seregei a frontokon harcoltak. A hatalmi űrt a bolsevikok elszánt és hataloméhes csoportja töltötte ki – idézte fel a Terror Háza Múzeum főigazgatója a tárlat keddi megnyitóján. A kiállítást főkurátorként jegyző Schmidt Mária hozzátette: Lenin és társai jobb, igazságosabb világot, a történelmi fejlődés magasabb fokát jelentő szocializmust ígérték, melyben megvalósul az osztály nélküli, kizsákmányolástól mentes társadalom, a földi paradicsom, amely után az emberiség évezredek óta sóvárgott. Sokan állítják még ma is, hogy a cél nemes volt, csak a megvalósításba csúszott hiba. Ki kell azonban mondani: Lenin és társainak célja a kezdetektől fogva emberellenes és velejéig gonosz volt, miközben nem szocialista forradalmat hajtottak végre, hanem megbízójuk pillanatnyi érdekének feleltek meg, államcsínyt végrehajtva – mondta el Schmidt Mária.

Könyv Leninnek a bolsevik hatalomátvételről szóló megnyilvánulásaiból (MaNDA adatbázis)
A címlapon egy kocka Eisenstein filmjéből… (MaNDA adatbázis)

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a kommunista propaganda eredményességét mutatja, hogy a bolsevikok hatalomra kerüléséről a legtöbb ember fejében még mindig azok a képek élnek, amelyeket ők terjesztettek, például Eizenstein rendkívül hatásos filmjei révén. Gulyás szerint ma már tudható, hogy a legendákból szinte semmi nem igaz: 1917. november 7-én Petrográd lakossága nagy részének fel sem tűnt a később nagy októberi szocialista forradalomnak nevezett bolsevik hatalomátvétel. Mint emlékeztetett, Lenin a Német Császárság segítségével érkezett Oroszországba, azzal a megbízással, hogy a németekkel harcoló birodalmat kivezesse a háborúból. Ez a rövid távú cél teljesült, Lenin és társai hatalomra kerülésének azonban több mint 100 millió halott és rengeteg szenvedés lett a hosszabb távú következménye. Gulyás Gergely véleménye szerint ma Magyarországon a többség számára már evidencia a kommunizmus elítélése, de ehhez bátor lépésekre volt szükség, többek között a Terror Háza Múzeum megnyitására, amit számos igaztalan vád kísért. A múzeum ezzel a tárlattal is annak a küldetésének tesz eleget, hogy mítosztalanítsa a kommunista múltat, lerántva a leplet a Lenin-mítoszról is – mondta el a kiállítást megnyitó Gulyás Gergely.

(Lenin írásaiból nagy választékot talál adatbázisunkban.)

(mti)