Herkulesfürdői rémálom

Herkulesfürdői rémálom

- 2022. június 1. 8:28

Vádat emeltek Romániában a termálvizeiről híres bánsági Herkulesfürdő fürdővállalatát privatizáló és a vállalat tönkretételéből törvénytelenül hasznot húzó bűnszövetkezet 35 tagja ellen, közölte a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

Az ügyben többek között a fürdővállalat vezetői, részvényesei, egy volt parlamenti képviselő, egy ügyvéd és egy bírósági végrehajtó is a vádlottak padjára került, akiket bűnszövetkezet létrehozásával, súlyos következményekkel járó sikkasztással és hivatali visszaéléssel vádolnak. A 19. században még császárok és királyok kedvenc fürdőhelyének számító Herkulesfürdő szállodáit és termálfürdőit a kommunizmus idején államosították, majd a rendszerváltást követően a román állami tulajdonban lévő fürdővállalatot 2001-ben privatizálták.

A Góth szálloda (MaNDA)

A DIICOT szerint az akkor még ötven ingatlannal, köztük a fürdőtelepülés legnagyobb szállodáival, vendéglőivel és strandjaival, valamint a termálvíz kitermelésére vonatkozó engedéllyel rendelkező fürdővállalat többségi részvénycsomagját olyan cég szerezte meg, amely a vádlottak egyikének ellenőrzése alatt állt. A vételár első részletének kifizetéséhez a gyanúsított az Állami Tartalékalaptól fél évre értékesítési joggal kikölcsönzött 5500 tonnányi kristálycukor eladásából szerzett pénzt. Mivel azonban a cukortartalék helyreállításáról nem gondoskodott, már ezzel 43 millió lejnyi (3,4 milliárd forint) kárt okozott az államnak.

Az Erzsébet szálló (MaNDA)

A fő gyanúsított ellenőrzése alá került fürdővállalat 2008-ban fizetésképtelenné vált, ezért az általa létrehozott bűnszövetkezet tulajdonába játszotta át a fürdővállalat javait, megelőzendő, hogy azok a hitelezők birtokába kerüljenek. A vezérigazgató fia, a gazdasági igazgató felesége, a vállalat könyvelője és más gyanúsítottak különböző összegeket kölcsönöztek a fürdővállalatnak, az összegeket bérek formájában azonnal vissza is kapták, a hitelszerződésben rögzített rendkívül magas kamat megfizetésének elmulasztása miatt azonban perbe fogták a vállalatot és egy végrehajtó segítségével megszerezték a fürdővállalat egyes hitelbiztosítékként megjelölt épületeit.

A Lívia szálloda (MaNDA)

A DIICOT szerint ezzel a módszerrel a fürdővállalat 22 ingatlanát játszották át a bűnszövetkezet tagjainak tulajdonába, több mint 123 millió lej (9,8 milliárd forint) értékű kárt okozva különböző román állami intézményeknek. Az ügyet a temesvári táblabíróság fogja tárgyalni.

(mti)

Borító: A Rezső udvar a régi Herkulesfürdőn (MaNDA)