Heródes háza: élet és hatalom az Újszövetség korában

Heródes háza: élet és hatalom az Újszövetség korában

- 2018. július 10. 10:40

A Szentföld Jézus korabeli mindennapi életét bemutató új múzeumot nyitottak a ferencesek Jeruzsálem óvárosában, jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

A Heródes háza: élet és hatalom az Újszövetség korában című kiállításon a Jézus születése utáni első évszázadok kulturális sokszínűségét mutatják be a héber, görög, latin és szamaritánus feliratok a különböző ásatásokon talált és eddig többségükben soha ki nem állított tárgyakon. Az óváros Via Dolorosa nevű utcájában, a Terra Sancta Múzeum keresztes és mameluk kori épületében létrehozott új szárnyban a bibliai helyszíneken feltárt tárgyakat állították ki.

A ferences rend képviselői számos ásatást végeztek a térségben Izraelben, a palesztin területeken, Jordániában és Libanonban, ahol rengeteg, felirattal is ellátott érmét, kerámiatöredéket, csontházat és kőlapot találtak különböző szövegekkel, különböző nyelveken. Kiemelt helyen szerepel a Róma ellen lázadó zsidók félsékeles ezüstérméje 66-ból, amelyből eddig mindössze kettőt találtak, valamint egy Heródes nevét viselő cserépdarab, amelyet a király síremlékének feltárásánál fedeztek fel Jeruzsálem mellett.

Jeruzsálembe koronás fők is elzarándokoltak (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)
Jeruzsálembe koronás fők is elzarándokoltak (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Kiállítanak továbbá súlyokat és mérlegeket, játékkockákat, lámpákat és konyhai eszközöket is, amelyek segítségével a látogatók könnyen elképzelhetik az Újszövetség korában élő emberek mindennapjait.

(mti)

Borítókép: Terra Sancta Múzeum