Hollandia visszaadja a rablott kincset?

Hollandia visszaadja a rablott kincset?

- 2020. október 8. 8:23

Az egykori gyarmatokról elhurcolt műkincsek visszaadását javasolja a holland kormánynak a kulturális minisztérium által felkért szakértői bizottság, amelynek jelentését szerdán tették közzé Hágában.

Az igazságtalanságokat el kell ismerni, az eredeti tulajdonosoknak pedig legalábbis fel kell ajánlani a visszaszolgáltatás lehetőségét, szögezte le a testület, megállapítva, hogy állásfoglalása holland múzeumokban és gyűjteményekben lévő tárgyak százezreit érintheti. A bizottság véleményét a holland kulturális minisztérium kérte ki, hogy segítsen eldönteni, mit tegyenek az egykori gyarmatokról származó műtárgyakkal. A 17. század, az ország gazdasági és kulturális fénypontja óta holland kereskedők sok kulturtörténeti tárgyat és művészeti alkotást hoztak haza üzleti útjaikról, gyakran a helyi lakosság beleegyezése nélkül. A világon Hollandia rendelkezik például az egyik legnagyobb gyűjteménnyel indonéz kulturális relikviákból.

Az utolsó holland gyarmat, Suriname 1975-ben hirdette ki függetlenségét. A szakértői bizottság szerint Hollandiának felelősséget kell vállalnia gyarmatosító múltjáért. A történelmi igazságtalanság szemmel látható a gyarmati gyűjteményekben, amelyek még ma is közszemlére vannak téve holland múzeumokban, olvasható az állásfoglalásban. A jelentés azt javasolja, hogy Hollandia kezdjen párbeszédet az érintett országokkal a zsákmányolt műkincsek jövőjéről.

(mti)

Borító: Egy ázsiai kincs Debrecenből(Déri Múzeum CC BY)