Hőszivattyúk Ópusztaszeren

Hőszivattyúk Ópusztaszeren

- 2022. november 30. 8:46

Uniós támogatással korszerűsítik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark rotundájának energetikai rendszerét, a Feszty-körképnek is helyet adó épület hűtését és fűtését a jövőben jelentős részben megújuló forrásból fedezik majd.

Az egymilliárd forintos költségű beruházás a tervek szerint jövő őszre fejeződik be. A rotunda az 1980-as években készült el, azóta komolyabb felújítás a tetőfedés és a tetőrétegrendek 2010-ben történt cseréjén kívül nem történt az épületen. Az épület méretéhez viszonyítva aránytalanul magas energiafelhasználással működik, ami egyszerre jelent fokozott környezetterhelést és magas fenntartási költségeket. Ennek oka egyrészt a gépészeti berendezések eredetileg is alacsony, illetve időközben leromlott hatásfoka, másrészt az épület nem megfelelő hőszigetelése, az elavult nyílászárók, valamint a szigeteletlen homlokzat. A magas üzemeltetési költségekhez a többségében elavult fényforrások is hozzájárulnak.

A fejlesztés részeként korszerűsítik az épület hűtési, fűtési, szellőztetési és használati melegvíz-rendszereit, az épület szigetelését, kicserélik az elavult nyílászárókat, valamint a világítási rendszert energiatakarékossá alakítják. Az épület fűtését és a hűtést a jövőben talajszonda mezővel kiegészített hőszivattyúk látják majd el. A tetőre napelemeket telepítenek, az új gépészeti berendezéseket modern épületfelügyeleti rendszer irányítja majd. A beruházásnak köszönhetően a Rotunda energetikai besorolása EE-ről BB-re javul. A felújítás során az intézmény a téli szünetet követően látogatható, így az emlékpark és Feszty-körkép március 1-jétől várja látogatókat.

(mti)

Borító: A rotunda (Verseghy Ferenc Könyvtár CC BY-NC-ND)