Hunkori harcos csontjait vizsgálják Budapesten

Hunkori harcos csontjait vizsgálják Budapesten

- 2021. január 26. 9:41

Nyugat-Kazahsztánban előkerült hunkori harcos csontvázleletét vizsgálják a Magyar Természettudományi Múzeumban, közölte a Magyar-Turán Alapítvány.

A tájékoztatás szerint, a rendkívül ritka, lamellás páncélzattal és fegyverekkel, valamint lószerszámokkal eltemetett férfi maradványai egy régészeti feltáráson kerültek elő a Kaszpi-mélyföldön. A leletek antropológiai vizsgálatainak elvégzésére az atyraui megyei múzeum vezetősége Bíró András Zsolt antropológust, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatóját kérte fel. A leletek egy részét és a koponyát Budapestre szállították, ahol a kutatók a csontmaradványokból vett minták alapján az embertani vizsgálatok mellett radiokarbon kormeghatározást és archeogenetikai vizsgálatokat is végeznek majd.

A töredékes koponya helyreállítása után egy antropológiai arcrekonstrukciót is készítenek az egykori előkelő harcosról. Az Aral-Kaszpi övezet szarmata-hun, valamint türk korszakának migrációs eseményei jelentős hatással voltak a Kárpát-medence népességtörténeti folyamataira. A közlemény szerint ezeket a területeket  nagy valószínűséggel  érintette a korai magyarság vándorlása is, ezért ennek a régiónak az említett korszakokból előkerülő leletei a magyar őstörténet kutatás számára is rendkívül értékes adatokat jelentenek.

(mti)

Borító: Honfoglaláskori koponya (Magyar Természettudományi Múzeum CC BY-NC-ND)