ICOMOS-díjat kapott a szádvári helyreállítás

ICOMOS-díjat kapott a szádvári helyreállítás

- 2021. április 23. 8:06

A műemléki világnapon negyedik alkalommal osztotta ki az ICOMOS – a legnagyobb nemzetközi műemlékvédelmi civil szervezet – Magyar Nemzeti Bizottsága az ICOMOS – díjakat, amelyet három másik beruházás mellett a szögligeti Szádvár fejlesztési munkálatai érdemeltek ki idén

A Salisbury Régészeti Kft. tájékoztatása szerint a munka a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. megbízásából a Nemzeti Várprogram részeként valósult meg. Mégpedig azokon a területeken, amiket régészeti eszközökkel már korábban megismertek a szakemberek. A beruházáson a korábban az objektumhoz nem köthető, kihullott falazóköveket épített vissza a Salisbury a várfalakba, miközben törekedtek arra, hogy ne változzon meg az eredeti romkontúr. A cél az volt, hogy a kivitelezést követően is megmaradjon a naturalisztikus látvány, valamint az új, erősítő falszövetek jól illeszkedjenek a történeti falak struktúrájához, megőrizve ezáltal az egységes és rendezett romkép jellemvonásait.

A munkálatok közben (Salisbury Régészeti Kft)

Szögligeten található hazánk legnagyobb hegyi romvára, Szádvár. Amely a településtől északra kanyargó Ménes-völgy fölött, 455-460 méter magasságban egy kelet-nyugati irányú mészkőhegy tetején helyezkedik el mintegy 11.000 négyzetméteres alapterületen. A várhegy relatív magassága a környező völgyektől 150-200 méter.  Az 1260–1270-es években említik oklevelek először. Ezekből derül ki az is, hogy a késő középkorban és a kora újkorban is folyamatos küzdelem folyt a birtoklásáért. Az ispáni várat I. Károly király uralkodása elején szállta meg az Aba nemzetség, majd a Drughethek, később pedig a Bebek családé lett. 1526-tól a szádvári uradalmon a Habsburgokat és a Szapolyaiakat támogató felek is tulajdonosok voltak, majd 1567 elején került a bécsi Haditanács kezelésébe. A század második felére szinte teljesen elvesztette hadászati jelentőségét. A XVII. századtól szerepet kapott a Bocskai-felkelésben, majd Thököly Imre felső-magyarországi harcaiban. Ennek eredményeként 1686-ban döntöttek a császáriak Szádvár lerombolásáról.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Szádvár sokat várt a megújulásra, de a 2006-ban alakult Szádvárért Baráti kör kezdeményezésére, illetve a Salisbury Régészeti Kft. szakértő csapata munkájának köszönhetően sikerült megóvni és most már megújult formában pompázik, liget erdők ölelésében.

Borító: Salisbury Régészeti Kft.