Idén nyolc városban a Héttorony

Idén nyolc városban a Héttorony

- 2022. május 12. 6:48

Világ- és népzenei koncertek, kiállítások és építészeti előadások is várják az érdeklődőket a Héttorony Fesztiválon május 18-28. között nyolc városban.

A szervezők hétfői közleménye szerint a fesztivál május 18-án Sárospatakon veszi kezdetét, majd Mátészalkán, Csengeren, Visegrádon, Szigetváron, Pakson, Temesváron és Kolozsváron vehetnek részt a programokon az érdeklődők. A fesztivál nyitónapján Sárospatakon a Művelődés Házában nyílik az 50 éves táncházmozgalmat bemutató kiállítás, majd Ambrus Lajos Nagy almáskönyv című kötetét ismertetik, este a Sebő együttes lép színpadra. Emellett fényfestészet és borkóstoló is szerepel a programban. Május 29-én Mátészalkán Resti Kornél-koncerten, Csengeren Csernyus Lőrinc építész Sevillától Dubajig című előadásán és Farkas Miklós építészeti kiállításán vehet részt a közönség, este a Szent Efrém Férfikar zárja a napot. A visegrádi Makovecz-pikniken Paár Julcsi gyerekkoncertje és mesedélután is szerepel a programban. Salamin Ferenc és Erhardt Gábor építészekkel lesz beszélgetés, majd a Kerekes Band zenél. Május 22-én Szigetváron a Vigadóban a Pannon Filharmonikusok fuvolanégyese lép fel, majd Sevilla 92′ címmel Turi Attila építész kiállításán és előadásán vehet részt a közönség, este Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, valamint az Ötödik Évszak zenekar ad koncertet.

Pakson május 26-án a Szentlélek templomban nyílik Makovecz Imre – A Feltámadás Temploma címmel kiállítás, majd Tímár Sára, később Kacsó Hanga és Szabó Dániel duója lép színpadra. Másnap Temesváron az Új Ezredév Református Központban Makovecz vándorok építészeti kiállítással, Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Pál apostol – Dalok Pál levelei szerint című előadásával készülnek a szervezők. Május 28-án Kolozsváron a Törökvágási Református Templomban Tóthfalusi Gábor építészeti kiállítása, valamint Herczku Ágnes és a Banda koncertje várja a közönséget. Mint írják, idén harminc éve épült meg Makovecz világhírű, héttornyú sevillai pavilonja. Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője és alapítója alkotta meg az épület programzenéjét 1992-ben. Az ünnepi évforduló megjelenik az idei fesztivál tematikájában, az építészeti előadások számos ponton kapcsolódnak a sevillai pavilonhoz, valamint a dubaji Magyar Pavilonhoz, amely Csernyus Lőrinc, a fesztivál építészeti szakértőjének alkotása. A tájékoztató szerint a fesztivál ünnepi gáláját idén novemberben tartják.

(mti)

Borító: Hét torony Sevillában (kulturpart.hu)