II. Ramszesz meg elköltözött

II. Ramszesz meg elköltözött

- 2018. január 26. 9:15

Új helyén, az épülőfélben lévő Egyiptomi Nagymúzeum bejáratánál helyezték el csütörtökön a híres fáraó, II. Ramszesz monumentális szobrát, amely öt évtizeden át Kairó egyik központi terén emelkedett, 2006 óta pedig felújításon esett át.

A 12 méter magas és 83 tonnás, 3300 éves kőkolosszus egyfajta vasketrecbe zárva tette meg a 400 méteres utat a restaurálás helyszíne és az új múzeum között a gízai piramisok közelében. Záhi Havássz volt régészeti miniszter szerint a gigantikus szobor felállítása azt üzeni a világnak, hogy Egyiptom biztonságos hely és az országnak szüksége van a turizmusra régiségei megőrzéséhez. Új helyén a Ramszesz-szobrot pillantják meg elsőként az épülő múzeum majdani látogatói, rajta kívül további 87 régészeti leletet állítanak ki a szabadban az épületkomplexum előterében. Az Egyiptom legjelentősebb régészeti leleteiből, köztük a híres Tutanhamon-kincsből válogató Nagymúzeumot a tervek szerint 2022-ben adják át, de egy része már az idén megnyílik.

A nagy uralkodó az egyiptomi 20 fontoson (MaNDA)
A nagy uralkodó az egyiptomi 20 fontoson (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

A Mit Rahina-i régészeti lelőhelyen Giovanni Caviglia olasz kalandor által 1820-ban felfedezett szobrot története során négyszer költöztették át. Először egy kőfejtőből Mit Rahinába (az ősi Memphiszbe), majd 1955-ben a kairói Ramszesz-térre, onnét a szennyezett levegőtől való védelme és felújítás céljából 2006-ban a gízai piramisok melletti restaurátorműhelybe, most pedig végsőnek mondott új helyére, a Nagymúzeum elé.

(mti)

Borító: A fáraó legyőzi a hettitákat (Wikipédia)