India sorra veszi vissza ellopott műkincseit

India sorra veszi vissza ellopott műkincseit

- 2022. március 22. 8:10

Ausztrália visszaadott 29 vallási és kulturális műkincset Indiának, köztük olyanokat, amelyeket elloptak vagy engedély nélkül vittek a határon túlra Indiából.

A műkincsek visszaszolgáltatását Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfőn köszönte meg ausztrál kollégájának, Scott Morrisonnak kettejük virtuális találkozóján. A régiségek (szobrok, festmények, pergamentekercsek) közül a legöregebbek a 9. századra nyúlnak vissza és a canberrai Ausztrál Nemzeti Galériából kerültek vissza. Köztük van Siva hindu isten ötmillió dollárt érő bronzszobra, amelyet egy dél-indiai templomból loptak el. India évek óta noszogatja a nyugati kormányokat és múzeumokat, hogy azonosítsák és adják vissza India ellopott örökségének tárgyait, és több száz műkincs már vissza is került a dél-ázsiai országba.

Subhash Kapoor (timesofindia.com)

Az Ausztrália által visszaadott műkincsek közül 13 egy csempészéssel is gyanúsított volt manhattani műkereskedőhöz, Subhash Kapoorhoz köthető, aki nagyszabású amerikai szövetségi nyomozás célpontja volt a Hidden Idol-műveletben. A hírhedt műkereskedőt 2011-ben vették őrizetbe, jelenleg is börtönben várja perének tárgyalását. Kapoor tagad minden vádat. Szakértők becslése szerint évente műalkotások ezreit lopják el az indiai templomokból, és dobják piacra azokat a nemzetközi műkereskedelemben. A régiségeket hamis iratokkal, rendszerint bútordarabokra vagy ruhaszállítmányokba rejtve csempészik ki az országból, amely az egyik leggazdagabb kulturális javakban a világon.

Az indiai miniszterelnök legutóbbi amerikai látogatása alkalmával 157, illegálisan eladott műkincset szerzett vissza az Egyesült Államokból.

(mti)

Borító: A két miniszterelnök Siva szobrával (rediff.com)