Indul a Kertész Másként pályázat

Indul a Kertész Másként pályázat

- 2021. április 7. 7:45

Kertész Imre sokszínű életművének és szellemi örökségének bemutatására és újraértelmezésére hívja fel a kortárs művészeket legújabb pályázatában a Kertész Imre Intézet és a Kertész Imre Intézet. A Nobel-díjas író halálának ötödik évfordulóján a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (MANK) közös kiírás célja, hogy Kertész Imre kiemelkedő irodalmi öröksége a kortárs alkotóművészet nyelvén szólaljon meg.

A közlemény szerint az alkotói pályázatra kifejezetten a felhívásra készült, új alkotásokat várnak, amelyek egy Kertész Imre-idézetet felhasználva születnek meg, szorosan kötődve az író munkásságához. Az alkotói kedv ösztönzésén túl a Kertész Másként pályázat kiemelt célja a különböző művészeti ágak kapcsolatának erősítése, az irodalom és az alkotóművészet együttes és egyidejű támogatása. Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a MANK Nonprofit Kft. célkitűzése, hogy minél több lehetőséget kutasson fel a művészek számára mind az alkotómunka, mind pedig az alkotások bemutatása terén. Kertész Imre élete és életműve inspiráció minden művészeti ág alkotóinak, ezért nagyszerű lehetőségnek gondolom az együttműködést.

Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója a közleményben emlékeztetett: Kertész Imre nemcsak irodalmi, hanem összművészeti szempontból is értékes magyar író, gondolatainak, életművének hatása elvitathatatlan és inspiratív is egyben. Az irodalom népszerűsítése óriási kihívás, hiszen egy különösen intim művészeti ágról van szó. Ezt talán úgy lehet a legjobban elérni, ha minél több érzékszervre próbálnak hatni, minél több korosztályban. A Kertész Imre Intézet célja, hogy a fiatalabb generációk felé is nyisson: a pályázattal szeretnék megszólítani azokat a fiatal művészeket is, akik az irodalom világán kívül alkotnak. Bíznak benne, hogy egyedi megfogalmazásokban látják majd viszont az író hatását és a Kertész-életművet kedvelő közönség merőben új élményekkel gazdagodik.

Kertész zenés vígjátékot is írt (Csorba Győző Könyvtár, Pécsi Nemzeti Színház CC BY-NC)

A pályázat beadási határideje 2021. május 31. A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el. Az első három helyezett a Kertész Imre Intézet pénzjutalmában részesül. A beküldött alkotásokból katalógus készül, a legjobb pályaműveket pedig a Kertész Imre Intézet és a MANK közös kiállításon is bemutatja.

Borító: Az ifjú Kertész (papageno.hu)