Indul a nagy néptáncfesztivál Szegeden

Indul a nagy néptáncfesztivál Szegeden

- 2022. július 7. 7:24

Pénteken délután a résztvevő együttesek zenés felvonulásával elkezdődik a Martin György Néptáncfesztivál Szegeden, tájékoztatott a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány.

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől, Novák Ferenc ötlete alapján a rendezvényen egyik évben nemzetközi, a másikban magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli. A fesztiválon az együttesek zsűri előtt mutathatják be új koreográfiáikat, és azokat a szakemberek értékelik és díjazzák. A szervezők néhány éve döntöttek úgy, hogy a rendezvényen az ifjúsági csoportok számára kínálnak szakmai megmérettetéssel egybekötött bemutatkozási lehetőséget, hiszen ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amellyel képesek teljes esztétikai élményt nyújtani miközben a lelkesedésük, szenvedélyük, odaadásuk páratlan.

Idén hat együttes csoportjai mutatkoznak be a fesztiválon, a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett a Figurás Táncegyüttes Nyíregyházáról, a Bartók Táncegyüttes Békéscsabáról, a Dobbantó Néptáncegyüttes Szegvárról, az Árendás Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, valamint a Tiszavirág Néptáncegyesület Deszkről, illetve Szegedről. Pénteken délután a résztvevő népviseletben, zenés kísérettel a Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre vonulnak, ahol a fesztiválmegnyitón ízelítőt adnak műsoraikból. Másnap este a Kisszínházban az együttesek zsűri és közönség előtt mutatják be a programjukat. Emellett a fiatal táncosok szakmai programokon vehetnek részt: rendeznek táncbemutatókat, a zsűri részletes szakmai értékelést nyújt a produkciókról.

A fesztivál hagyományaihoz híven pedig a napi programokat hajnalig tartó táncház zárja.

(mti)

Borító: Nyírábrányi Nagyberek Néptáncegyüttes bemutatója (Debreceni Művelődési Központ ©Minden jog fenntartva)