Indul az ArtKert összművészeti fesztivál!

Indul az ArtKert összművészeti fesztivál!

- 2021. július 21. 9:33

Kortárs művészeti élményre hív az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő szentendrei ArtKert összművészeti fesztivál, ahol koncertek képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetés, filmklub és sok-sok zene várja a kicsiket és nagyokat egyaránt 2021. augusztus 27. és 29. között.

A MANK közleménye szerint a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében rendezett háromnapos programon többek között fellép a Balkán Fanatik és a Kollár Klemencz Kamarazenekar, akik Lackfi Jánost is vendégül látják. A fesztivál ideje alatt a művésztelep műtermeibe is bepillantást nyerhetünk, és találkozhatunk a művészekkel, miközben számtalan foglalkozás közül választhatnak azok a művészetek iránt érdeklődők, akik maguk is megtapasztalnák az alkotói világ csodáit. A festőműhelyen magunk is festőművészekké válhatunk, de lesz agyagozó workshop, tűzzománcozhatunk és ékszereket is készíthetünk a három helyszínen zajló program keretében. Vár mindenkit a Szentendrei Régi Művésztelep mellett a MANK két galériája: a MANK Galéria és az ÚjMűhely Galéria.

A Régi Művésztelep képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Kiállítások sora várja a látogatókat a programon, összesen hat tárlat tart ugyanis nyitva a program idején a szervező MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából. Mátrai Erik helyspecifikus színreflextér installációja Color vacui címmel a MANK Galéria terét alakítja át. Átsétálva a galérián, a Szentendrei Régi Művésztelep kertjébe jutva a nyár folyamán megnyíló Szobrok a kertben című kiállítás szobraival találkozhatunk, illetve szabadtéri fotókiállításon ismerkedhetünk meg a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok munkáival is. A Művésztelep Jeges Ernő műtermében Inktober címmel fiatal alkotók grafikai tárlata várja a látogatókat, miközben Szentendre Fő terén, az ÚjMűhely Galériában CELLUX – Problem solved címmel tekinthetjük meg a kortársékszer- és képzőművészeti kiállítást.

A Régi Művésztelep télen (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Ezen túl Szentendre forgalmas terein sem kell nélkülöznünk a művészetet, a Kortárs köztér című program keretében ugyanis kortárs installációk kapnak helyet a Czóbel parktól a Bizottság ligetig. A MANK jóvoltából a kortárs vizuális művészetek fiatal generációjának legfrissebb munkái láthatók a város ikonikus helyein, terein. Két tárlatvezetés is segít az izgalmas kiállítások megismerésében: Mátrai Erik tárlatán maga a művész kalauzol végig miket, rendhagyó módon pedig a kortársékszer- és képzőművészeti kiállításon Csorba Lóci, a Lóci játszik zenekar frontembere tart zenés tárlatvezetést.

A téli művésztelep és egykori lakója (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Nem maradhat ki a programból a Szentendrét bejáró művészeti séta sem, az augusztus 28-29-én is megrendezendő szabadtéri program keretében a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva bemutatjuk Szentendre azon kultikus helyszíneit, amelyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is megidézzük. Szó lesz a Ferenczy család Szentendréhez fűződő viszonyáról és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Vajda Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A program csúcspontja pedig a Szentendrei Régi Művésztelep felkeresése, ahol műteremlátogatás keretében személyesen is megismerhetjük az ott alkotó festőművészeket. A Szentendrei Régi Művésztelepen magukkal az alkotókkal találkozhatunk, beszélgethetünk, akik nem mások, mint Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Horváth Lóczi Judit, Knyihár Amarilla és Krizbai Sándor.

Borító: Tavaly is volt ArtKert (MANK)