INTERJÚ

Interjú a thriller hazai nagymesterével

Interjú a thriller hazai nagymesterével

- 2022. december 8. 9:47

Mason Murray-t, civil nevén Zibriczki Zoltánt rajongói a magyar Dean R. Koontz-ként is emlegetik. Nem csoda, hiszen Zoltán valóban a thriller hazai nagymestere. A Dugonics András Irodalmi Díjjal rendelkező, hatkönyves szerző évekig egy miskolci hetilapban jelentkezett hátborzongató novelláival, majd a regényírást is kipróbálta.

Ha jól tudom, a civil foglalkozásod mérnök. Ez meglehetősen gyakorlatias természetet kíván, ám íróként nyilván a művészlélek is ott lakozik benned. Melyik vonal az erősebb?

Azt gondolom, a humán oldalam, valószínűleg mindig is az volt. Ugyanakkor a vasúti közlekedés is mindig érdekelt, ezért ilyen irányú diplomát szereztem. Azóta ezen a területen dolgozom. Szeretek a reál világban ténykedni, mert a két felem így jól kiegészíti egymást.

Zibriczki Zoltán

Hogyan kezdődött az írás szenvedélye, és mi vonzott a misztikus krimik, thrillerek felé?

Már egészen kicsi koromban megmutatkozott bennem a mesélés szenvedélye. Nagyon hamar, sokkal az iskolakezdés előtt megtanultam írni, így aztán adta magát, hogy a bennem születő történeteket írásban osszam meg másokkal. Eredendően kíváncsi típus vagyok, mindig is kiemelten érdekelt a „miért” kérdése. Ezért a figyelmem nagyon hamar a rejtélyes, megmagyarázhatatlan dolgok felé fordult. Szeretem a feszültségkeltést, olvasóként, filmnézőként is, ezért a két vonal fúziója adta a misztikus thrillert, mint kedvenc zsánert.

Szeptemberben jelent meg legújabb könyved, a Rossz hold. Mire számítson a kíváncsi olvasó, mit kap ettől a regénytől?

Hosszan tudnék erről mesélni, de ha tömören akarok válaszolni, akkor rejtélyeket, misztikumot, feszültséget, elgondolkodtató felvetéseket ad annak, aki elolvassa.Talán elég, ha annyit mondok, egy bizarr múltú régi kastélyban játszódik egy ködös novemberi éjszakán egy láp kellős közepén, ahol a szereplők olyan váratlan eseményekkel szembesülnek, amelyekre legrosszabb rémálmunkban sem gondoltak volna.

Mason Murray két thrillere

Jelenleg a Semmi emberi című könyveden dolgozol. Hol tart a történet? Ebben a sztoriban is a megszokott zsánert kapja tőled a közönség?

Korábban valóban ezt a sztorit terveztem következőként megírni, de ez most hátrébb csúszott, mivel befészkelte magát az agyamba egy másik történet. A regény „Az éj sötétje” címet fogja viselni, és jelenleg az előkészítő fázisban járok. Természetesen ez is egy misztikus thriller lesz. Az érdemi írási munka várhatóan az év végén, a jövő év elején kezdődik. De tervezem meglepni az olvasóimat jövőre a Meghökkentő mesék sorozat 3. számával is.

A Meghökkentő mesék mindkét kötete novellákból áll. Melyik történet áll belőle legközelebb a szívedhez és miért?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Egyiket ezért szeretem nagyon, a másikat azért. Az a legjobb, hogy ezekben a rövid történetekben több oldalamat is meg tudom mutatni. Több zsánerben is kalandozok és a humoros énem is előtérbe kerülhet. Ha mindenképpen meg kell említenem egyet-kettőt, mint kedvencet, akkor az első kötetből a Túszok és szerelmek, valamint az Idegenek közöttünk, míg a másodikból a Megszállottság és A leselkedő jut eszembe először.

A Meghökkentő mesék novelláskötetei

Találkozhatnak veled idén decemberben a rajongóid, vagy már csak a jövő évre tervezel könyvbemutatót?

Sajnos idén már nem jön össze a találkozó. A könyvtárakat érintő takarékossági intézkedések egyelőre tavaszra halasztották a könyvbemutatót. De azt tervezem, hogy ha lehetőség lesz rá, igyekszem a lehető legtöbb helyre és olvasóhoz is eljutni, mert nekem mindig nagy élmény az olvasóimmal beszélgetni.

Borító: A szerző hamar a rejtélyes, megmagyarázhatatlan dolgok felé fordult