Intézményközi összefogás a Kárpát-medencei kulturális örökségek megőrzéséért

Intézményközi összefogás a Kárpát-medencei kulturális örökségek megőrzéséért

- 2023. február 22. 4:32

A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium, a Magyar Nemzeti Levéltár és a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. közreműködésében digitálisan elérhetővé vált a Kolozsvári Állami Magyar Színház unikális jelmezterv-gyűjteménye.

A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) Danube-AI programjának keretén belül közreműködik több Kárpát-medencei veszélyeztetettebb kulturális örökségi intézmény gyűjteményének digitalizálásában és online közzétételében. Ezek a gyűjtemények eddig feldolgozatlanok és szélesebb közönség számára korlátozottan hozzáférhetők voltak. A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. részvételével elsőként a Kolozsvári Állami Magyar Színház Dokumentációs Tárának 1722 darabból álló jelmezterv-gyűjteménye került kiválasztásra és lett Budapestre szállítva 2022 nyarán.

Sarlotta Ivanovna, a Cseresznyéskert című darabhoz készült jelmezterv (Kolozsvári Állami Magyar Színház NOC-NC)

A jelmezterveket olyan kiváló jelmeztervezők készítették, mint pl.: F. Halay Hajnal, Schranz Kunovics Edit vagy Bârsan Éva. A gyűjtemény, a teljesség igénye nélkül, olyan jelentős előadások látványvilágához is kapcsolódik, mint a Harag György rendezte Egy lócsiszár virágvasárnapja (1975), Csillag a máglyán (1976), vagy a Taub János által színre vitt Házasságok a földön köttetnek (1962) és Jámborlelkű Szent Flórián (1966), Vlad Mugur féle Játék a boldogsággal (1966), a Téli rege (1969) Major Tamás rendezésében, Tompa Miklós Bánk bánja (1971) és Budai Nagy Antala (1967).

Miután a jelmezterv-gyűjtemény digitális példányait a DH-LAB konzorciumi partnere, a Magyar Nemzeti Levéltár elkészítette – az állományvédelmi kezelés, a kiemelt dokumentumok restaurálása, a teljes állomány átdobozolása és online publikálása mellett –, a Forum Hungaricum megkezdte a feltöltésüket Magyar Nemzeti Digitális Archívumba. A tervek szerint a színházi kultúrkincsek az év folyamán, a magyar irodalomtudomány filológiai portálján, a DigiPhil-en keresztül elérhetők lesznek az Európai Unió digitális könyvtárában, az Europeana felületén is. A Forum Hungaricum, a DH-LAB a Magyar Nemzeti Múzeum bevonásával jelenleg is azon dolgozik, hogy a jövőben együtt tudják képviselni a hazai közgyűjteményi aggregációt az Europeana és más nemzetközi szervezetek felé.

Borítókép: Három jelmezterv egy lapon. A Dacból terem a szerelem című darabhoz készült jelmeztervek (Kolozsvári Állami Magyar Színház NOC-NC)