Ismét megpróbálják Kolozsváron

Ismét megpróbálják Kolozsváron

- 2018. június 8. 8:20

Kultúrtörténeti vetélkedő által próbálja megismertetni Kolozsvár román és magyar kiválóságait a Robert Schumann Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, valamint a Kolozs megyei Tanfelügyelőség a város román és magyar diákjaival.

A vetélkedővel kapcsolatos sajtótájékoztatóról a Sapientia egyetem tájékoztatott közleményében. A román centenáriumi évben szervezett Kolozsvár 100 kétnyelvű kultúrtörténeti vetélkedő során a magyar iskolák diákcsoportjainak egy-egy román kolozsvári személyiséget, a román iskolák diákcsoportjainak pedig a város egy-egy magyar személyiségét kell bemutatniuk egy 10-15 perces produkcióban. A versenyző csapatok döntik el, hogy prezentáció, kisfilm, színházi előadás, képzőművészeti performansz vagy más, a csapat minden tagját bevonó alkotással jelentkeznek a versenyre. A bemutatandó magyar személyiségek között olyanok szerepelnek, mint Bánffy Miklós, Janovics Jenő, Márton Áron, a románok között pedig olyanok, mint Emil Racovita biológus, barlangkutató, Sigismund Toduta zeneszerző, zenetudós, Alexandru Vaida Voievod román politikus.

Márton Áron püspököt vajon hányan fogják választani? (MaNDA)
Márton Áron püspököt vajon hányan fogják választani? (Völgységi Múzeum CC BY-NC-ND)

A sajtótájékoztatón a versenyt támogató Communitas Alapítvány kuratóriumának tagjaként, valamint a városi önkormányzat kulturális bizottságának elnökeként szólalt fel Horváth Anna, aki a pályázat hídépítő szerepét hangsúlyozta. Beszélünk róla vagy sem, az elmúlt száz évben párhuzamos társadalmakba húzódtunk vissza. Ennek következménye, hogy a fiatal generációk egyre kevesebbet tudnak egymásról. A politikus arra is kitért, hogy amennyiben sikeres lesz a rendezvény, folytatják a következő években, akár más erdélyi helyszínekre is kiterjesztve.

A nyertes csapatok tagjai a nyár folyamán egy négynapos tanulmányi kiránduláson vehetnek rész a Kolozsvár-Gyulafehérvár-Gyula-Budapest útvonalon, amely során az adott városokban történelmi jelentőségű intézményeket, helyeket látogatnak meg.

(mti)

Borító: Kolozsvár régi képeslapon (Magyar Fotográfiai Múzeum CC BY-NC-ND)