Itthon az eke elé fogott gróf és leszármazottainak hagyatéka

Itthon az eke elé fogott gróf és leszármazottainak hagyatéka

- 2017. december 13. 9:48

A Szapáry-/Szápáry család hagyatékából származó, felbecsülhetetlen eszmei értékű anyag került a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteményébe az Egyesült Államokban élő Paul és Gladys Szápáry adományaként.

Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, volt washingtoni magyar nagykövet elmondta, hogy muraszombati ág hagyatékát a 2. világháború előtti és utáni években menekítették ki Magyarországról, a pusztataskonyi ág hazánkban maradt hagyatéka ellenben szétszóródott a kommunizmus évtizedei alatt. Gladys és Paul Szápáry, Szapáry György unokatestvérei, egyenes ági leszármazottai a Nemzeti Múzeumot alapító Széchényi Ferencnek, de anyai részről szépapjuk Cornelius Vanderbilt amerikai iparmágnás is.

A török által eke elé fogott gróf históriája (MaNDA)
A török által eke elé fogott gróf históriája (Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ PDM)

A múzeumnak ajándékozott gyűjtemény 18-19. századi festményeket, 19-20. századi fényképalbumokat, 18-19. századi okleveleket, köztük egy 1873-as Ferenc József-oklevelet, több ládányi, 20. századi iratanyagot és egy jelvénygyűjteményt foglal magába. A nyolc festmény zömmel a család muraszombati ágának férfitagjait, többek között a 17. században bárói címet szerzett Szapáry Pétert ábrázolja. Akinek török fogságáról sok legendás történet keringett, ezekre alapozódott az archívumunkban is megtalálható, Az ekébe fogott nemes főúr című kisregény.

(mti)

Borító: Az eke elé fogott gróf a színpadon (Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár CC BY-NC-ND)