Játékfilm a Csepp feltalálójáról

Játékfilm a Csepp feltalálójáról

- 2019. december 20. 10:34

Február 6-tól – Dr. Béres József születésének 100. évfordulója előtt tisztelgő eseménysorozat részeként – érkezik országszerte a mozikba A feltaláló című új magyar játékfilm. A Gyöngyössy Bence rendezte életrajzi dráma a Béres Csepp megszületésének izgalmas történetét és Béres József kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be.

A Magyar Örökség Díjjal, Széchenyi-díjjal és Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert Béres József életét már több könyv, dokumentumfilm, színdarab és televíziós sorozat is feldolgozta, azonban most először készült róla egész estés mozifilm. A Projekt Film és az MTVA koprodukciójában készült A feltaláló című filmet Gyöngyössy Bence (Egy szoknya, egy nadrág; Egy bolond százat csinál; Janus) rendezte, cselekménye mintegy tíz évet felölelve, Béres Józsefnek a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig tartó drámai életszakaszára összpontosít.

Nem csak film, kút is készült Béres József tiszteletére (Książnica Beskidzka, Verseghy Ferenc Könyvtár CC BY-NC-ND)

Béres legendás készítménye, a Béres Csepp fejlesztése közben – szeretett húga betegsége miatt is – versenyt futott az idővel, miközben a regnáló hatalom folyamatosan a kutató teljes ellehetetlenítésén munkálkodott. A film forgatókönyvét Béres Klára Cseppben az élet című könyve alapján Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence és Kabay Barna (Jób lázadása, Hyppolit, a lakáj; Meseautó) Balázs Béla-díjas alkotók írták.

Egy kocka a filmből

A Duna Televízió 2019-ben négy részes sorozatban mutatta be Béres József életét. A feltaláló c. egész estés mozifilm a könyv és az azonos című, nagy sikerű televíziós sorozat alapján készült, a sorozat egyes jeleneteinek felhasználásával, de a játékfilm jelentős részét még nem láthatta a közönség, közölte a film promotálásával megbízott iroda.

Borító: A főszereplő a vádlottak padján