Jön a Somlói Juhfark Ünnep!

Jön a Somlói Juhfark Ünnep!

- 2021. október 15. 8:14

A Somlói borvidék ikonikus szőlőfajtája, a juhfark válogatott tételeit vonultatja fel szombaton a somlói Tornai Pincészetben a tizenhét helyi borászat részvételével meghirdetett 6. Somlói Juhfark Ünnep, amely workshopokat, pincelátogatást és dűlőtúrát is kínál a Somló-hegyen.

A Somló egész világon egyedülálló, vulkanikus terroirját a juhfark jeleníti meg a legtökéletesebben. Az eredmény egy sokarcú, a könnyedtől a testesig minden stílusban utánozhatatlan, komplex ízvilágú bor, hangsúlyozták a szervezők a közleményükben. A Somlói Juhfark Ünnepen résztvevő borászok ezúttal is többkörös előkóstolón választották ki azokat a borokat, amelyek a legszebben mutatják meg ezt az egyedien ásványos ízvilágot, és így méltók a közös bemutatkozásra. Mint írták, a nagy sétálókóstolón 17 termelőtől 28 tétel bizonyítja, hogy a juhfark minden borstílusban magas minőségű borokat produkál.

A Somló egy 1966-os képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A Somló-hegyen idén is indul buszos dűlőtúra, amelynek során az érintett pincészetek legkedvesebb borai is megkóstolhatók. A Tornai Pincészet nemzetközi díjnyertes boraiból rendez vertikális juhfarkkóstolót Tornai Tamás tulajdonos vezetésével, Mészáros Gabriella borakadémikus pedig A sajtok világa és a juhfark címmel tart interaktív gasztrokóstolót. Mint a szervezők közölték, idén is indítanak buszjáratot Budapestről, a környéken megszállók pedig ingyenes transzferszolgáltatást vehetnek igénybe. A Somlói Juhfark Ünnep részletes programja a Tornai Pincészet honlapján érhető el.

(mti)

Borító: A somlói vár légifelvételen (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)