Jose Cura és Rúzsa Magdi a fesztiválon

Jose Cura és Rúzsa Magdi a fesztiválon

- 2019. január 9. 10:38

Még lehet nevezni fiatal tehetséges zenészeket, valamint életműdíjra érdemes művészeket a Cziffra György zenei fesztivál díjaira, amelyeket február 24-én adnak át Budapesten, a Zeneakadémián.

Cziffra György egyik legfontosabb célja volt, hogy a tehetséges gyerekek elkerülhessék azt a sanyarú sorsot, amit neki kellett átélnie gyerekkorában, a mellőzést, a nélkülözést vagy hogy szórakozóhelyeken való fellépésre kényszerült, hangsúlyozta Balázs János Liszt- és Prima díjas zongoraművész, az M1 aktuális csatorna műsorában. Mint elmondta, a fesztivál egyik kiemelt célja ezért a fiatal tehetségek felkarolása, támogatása, hiszen ilyen segítség nélkül nem lehet manapság fennmaradni. Az idén negyedik alkalommal megszervezett fesztivál keretében bárki jelölhet online tehetséges művészeket a Cziffra György-díjra, akik közül egy szakmai grémium választja ki kategóriánként a két-két díjazottat.

Balázs János elmondta, hogy a fesztivál keretében lesznek klasszikus zenei koncertek, amelyeken fellép mások mellett José Cura tenor, Isabelle Oehmichen zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész, Miklósa Erika koloratúrszoprán, Várdai István csellóművész, Rúzsa Magdolna énekes, valamint Sárközi Lajos és zenekara is, de improvizációs est, hangszerbemutató, bárest és tárlatok is várják a közönséget február 17. és 25. között Budapest több helyszínén. A fesztivál programjának részét képezik továbbá azok a zongora és a cigányprímás mesterkurzusok is, amelyeket február 8. és 10. között rendeznek a X. kerületi Kroó György zeneiskolában, ide a nagyközönséget is várják.

(mti)

Borító: A zongoránál (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)