Június 14-étől a katolikus híveknek kötelező a vasárnapi mise

Június 14-étől a katolikus híveknek kötelező a vasárnapi mise

- 2020. június 5. 8:00

Június 14-étől a katolikus híveknek ismét kötelező lesz részt venniük a vasárnapi szentmisén, az idősek, betegek azonban továbbra is felmentést kapnak, olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében.

Mivel a kijárási korlátozások megszűntek és újra az egész országban lehet nyilvános liturgiát tartani, az MKPK visszavonja korábbi rendelkezését, amely felmentette a híveket a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól és lehetővé tette az általános feloldozást. A közleményben hozzátették, hogy az illetékes megyés püspök rendelkezhet másként. A szöveg szerint az általános morális elvek továbbra is érvényesek, vagyis idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreinkre, továbbá azokra, akik kötelességüket teljesítik, a kötelezettség nem vonatkozik.

Kitértek arra is, hogy a nyilvános liturgia végzésének, illetve a szentségek kiszolgáltatásának módjáról az egyes megyés püspökök továbbra is az Egyházi Törvénykönyv 838. kánonja alapján a helyi körülmények és lehetőségek, valamint az egészségügyi előírások figyelembe vételével döntenek. A püspökök testülete azt kéri, hogy oktatási, szociális és egészségügyi intézményeikben továbbra is mindenben kövessék az állami előírásokat.

(mti)

Borító: Szentmise Keszthelyen (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)