Kalapács alá kerül a gazdag Gádor-hagyaték

Kalapács alá kerül a gazdag Gádor-hagyaték

- 2019. november 13. 10:29

A modern magyar kerámia megteremtőjeként számon tartott Gádor István hagyatéka, saját kiemelkedő darabjai mellett a kor legnagyobb művészeitől kapott festményei és szobrai is szerepelnek a BÁV 75. Művészeti aukciójának kínálatában. A hagyaték darabjait most először láthatja a nagyközönség.

A kétnapos aukción november 19-én ezüst műtárgyakat és ékszereket, 20-án pedig festményeket és porcelánokat árvereznek el a MOM Kulturális Központban. Fertőszögi Péter, a BÁV Zrt. művészeti igazgatója az aukciót beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: Gádor Istvánnak (1891-1984), a modern magyar kerámia megteremtőjének csaknem 30 alkotást felvonultató kerámiagyűjteménye, amelyet a művész saját maga válogatott, lányától, Gádor Magdától származik. Mint hozzátette, a gyűjtemény az állandó megújulásban lévő életművet öleli fel: a kubista alkotásokat idéző és a népi motívumokat felelevenítő daraboktól a ma is modernnek ható absztrakt faliképeken és a Picasso világát felelevenítő, festett emberalakos kerámiákon keresztül a szoborszerű kísérleti alkotásokig. Az anyagból kiemelkedik a Wiener Werkstätte hatására 1917-ben készült, gazdagon díszített, egyedi jugendstil virágtartó, amelynek kikiáltási ára 1 millió forint.

A művész hagyatékában legféltettebb saját művei mellett barátaitól kapott festmények és szobrok is találhatók. Gádor István az 1920-as években egy képzőművészeti csoportban találkozott Dési Huber Istvánnal, tőle kapta A Budakeszi gépház vörös kéménye című festményt, amelyre 4,8 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők. Gyakori vendég volt nála Kmetty János, Scheiber Hugó, Bene Géza és Pekáry István is, akiktől ugyancsak szerepel egy-egy műalkotás a kínálatban. A felbecsülhetetlen értékű művészbarátságokat őrző hagyaték ezen felül többek között Lossonczy Tamástól, Novotny Emiltől és Mattioni Esztertől is őriz műveket.

Az aukciósház november 17-ig ingyenesen látogatható kiállítása az első, és minden bizonnyal az utolsó alkalom, amikor a modern magyar kerámia atyjának és szellemi körének alkotásait együtt láthatja a közönség, hangsúlyozta Fertőszögi Péter.

(mti)

Borító: Gádor István: Jugendstil virágtartó (BÁV Műkereskedelem)