Kalapács alá kerül a Hekking-féle Mona Lisa

Kalapács alá kerül a Hekking-féle Mona Lisa

- 2021. június 9. 7:48

Árverésre kerül a Mona Lisa egy elhíresült, megtévesztésig élethű másolata, amelyről néhai tulajdonosa mindvégig azt állította, hogy az eredeti remekmű, míg a Louvre-ban lévő csak egy másolat.

A Hekking-féle Mona Lisát a Christie’s árverezi el június 11. és 18. között egy online aukción. A becsüsök 200-300 ezer euró körüli leütési árral számolnak. Leonardo da Vinci remekművének a 17. század elején készült másolatát egy Dél-Franciaországban élő szenvedélyes műgyűjtő, Raymond Hekking vásárolta egy Nizza környéki régiségkereskedőtől. Hekking az 1960-as években nagy feltűnést keltett azzal, hogy saját változatát nyilvánította a valódi Mona Lisává, és ezt a tézisét olyan állhatatossággal képviselte és hirdette, hogy az állítólagos festménycsere szóbeszéd tárgya lett a fél világon. A műgyűjtő azt állította, hogy amikor 1911-ben az olasz Vincenzo Perugia ellopta a Mona Lisát a párizsi Louvre-ból, hogy azt visszaadja hazájának, 1914-ben az olaszok az eredeti helyett egy másolatot adtak vissza a franciáknak, és a valódi Gioconda került az ő birtokába.

Az eredetit 1975-ben is nehéz volt megközelíteni (Fortepan CC BY-SA)

Hekking volt az, aki felszólította a Louvre-t, hogy bizonyítsa a festmény eredetiségét. Hekking 1977-es halála után az ismeretlen alkotótól származó festmény a család birtokában maradt, és az most áruba bocsátja. A Christie’s szakértője szerint ez a történet is tökéletesen illusztrálja azt a varázserőt, amelyet a Mona Lisa az emberekre gyakorol a mai napig és egyre inkább. Leonardo da Vinci remekműve, amely a világ egyik leghíresebb festménye, 1517-ben került I. Ferenc francia király gyűjteményébe. Az 1600-as évek elejétől több másolat is készült róla, köztük az, amelyet Raymond Hekking birtokolt.

(mti)

Borító: Ez lenne az eredeti? (theconversation.com)