Kalapács alá kerül a híres Trianon-album is

Kalapács alá kerül a híres Trianon-album is

- 2021. április 16. 7:53

Eladással egybekötött nagyszabású kiállítás nyílt tegnap Színek, realizmusok, meglepetések címmel csütörtökön a Kieselbach Galériában, ahol több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotásokat láthat és vásárolhat meg a közönség. Kalapács alá kerül a lord Rothermere számára készített Tárianon-album is

A Kieselbach Galéria késő tavaszi aukciója előtt rendezendő nagyszabású kiállításon a 19. századi magyar törekvéseket több múzeumi rangú mű is reprezentálja, olvasható a galéria tájékoztatójában, amely a tájképfestészet tárlaton szereplő klasszikusai közül kiemeli Telepy Károly, Keleti Gusztáv és Mednyánszky László alkotásait. A galéria szerint a figurális képek közül Munkácsy Mihály alaktanulmánya emelkedik ki, amely a Magyar Nemzeti Galériában megtalálható Tépéscsinálók című festményhez készült. Ez a tanulmány egykor Majovszky Pál többek között Cézanne, Gauguin, Van Gogh és Renoir műveit is felvonultató kollekcióját gazdagította.

Két lap a Trianon-albumból (Kieselbach Galéria)

A modern magyar festészet nagy generációjából Rippl-Rónai József és Gulácsy Lajos egy-egy olajképpel és pasztellel, Vaszary János egy reprezentatív életképével került a kiállítás válogatásába. Koszta József művészetét egy alföldi táj, valamint az életmű egyik legjelentősebb darabja, a magyar impresszionista festészet egyik remekműve reprezentálja, olvasható a tájékoztatóban. Látható lesz Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező, színházigazgató, kollekciójából Ámos Imre Az élet vize című kompozíciója, és Vajda Lajos egyik kiemelkedő műve is, amely egykor Rácz István gyűjtő otthonát díszítette. A magyar szecessziót gróf Batthyány Gyula a Gyagilev-féle orosz balettől ihletett Háremben című képe, az art decót egyebek mellett Sassy Attila aktja, Góth Imre Fiatal lány mandarinnal című képe, valamint Scheiber Hugó és Kádár Béla kompozíciói képviselik.

Az album borítója (Kieselbach Galéria)

A magyar avantgárd, a Nyolcak és aktivisták csoportjából egyebek mellett Czigány Dezső, Tihanyi Lajos, Mattis-Teutsch János és Bohacsek Ede művei lesznek láthatók. Bohacsek Ede Szent Anna című kompozíciója 1917-ben szerepelt a legendás Ma folyóirat Kassák Lajos által szervezett kiállításán. Freytág Zoltán korai Olasz kikötőjét és Szentendrei részletét, Barcsay Jenő párizsi látképét, Klie Zoltán Kozmikus táját és Czimra Gyula letisztult szobabelsőjét is bemutatják a kiállításon. Vörös Géza Anyai szeretet című alkotása pedig a Kabos Gyula főszereplésével forgatott Úrilány szobát keres című filmben is feltűnik – hívja fel a figyelmet a tájékoztató.

A kiállítás egyik figyelemre méltó műtárgya a Jaschik Álmos egyedi grafikáival díszített Trianon-album, amelyet a magyar országgyűlés ajándékaként küldtek el Lord Rothermere-nek 1929 decemberében. A magyarul és angolul is olvasható, díszes kalligrafikus szövegen kívül az albumban feltűnnek a magyar történelem nagy királyai, hadvezérei, politikusai, tudósai és művészei, valamint az elszakított területeket jelképező híres épületek.

(mti)

Borító: A díszalbum és tokja (Kieselbach Galéria)