Karanténtárgyakat gyűjt a Néprajzi

Karanténtárgyakat gyűjt a Néprajzi

- 2020. április 17. 8:44

Online gyűjtőkampányt indít a Néprajzi Múzeum, a projekt célja közösen dokumentálni a koronavírus miatt megváltozott hétköznapokat a tárgyi világon keresztül, közölte az éppen költöző intézmény.

A karanténtárgyak elnevezésű kampányban a Néprajzi Múzeum kezdeményezésére az emberek közösen dokumentálják a koronavírus miatt megváltozott hétköznapjaikat, tárgyakon keresztül. A cél, hogy a múzeum száz év múlva is megmutathassa, milyen volt a karantén idején élni 2020-ban. A megváltozott jelen tárgyi lenyomatait keresik tehát, a jövő számára, olvasható a közleményben. Mint írják, a néprajz nemcsak letűnt korokról, hanem kortárs világunk társadalmi és kulturális változásairól is fontos dolgokat tud elmondani, a koronavírus-járvány már most kortörténet, az emberek által megtapasztaltak pedig hosszú távon is meghatározók lesznek.

Az elődök nyomdokain (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A Néprajzi Múzeum kivételes adottsága, hogy egyszerre történeti, de ugyanúgy jelenkori irányultságú is. Társadalmi múzeumként elkezdjük tehát felépíteni e történelmi időszak online emlékezetét, és egyben tovább erősítjük a kapcsolatot közönségünkkel, idézi a közlemény Kemecsi Lajos főigazgatót. A felhívás szerint karanténtárgy lehet bármi, ami otthon tart, ami korlátoz, ami szabaddá tesz és ami védelmez. Az e-mailen beérkező fotókat a történettel és a beküldő nevével egy nyilvános Facebook-csoportban teszik közzé, valamint archiválják a Néprajzi Múzeumban, későbbi felhasználás céljából. Bővebb információ a kampányról a www.neprajz.hu weboldalon található.

(mti)

Borító: Egy másik korszak a kiállítótérben (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)