Kassai Lajos és a pusztaötös a királynő előtt

Kassai Lajos és a pusztaötös a királynő előtt

- 2019. május 10. 10:05

Magyar szereplők is bemutatkoznak az idén az egyik legpatinásabb brit lovas eseményen, a Royal Windsor Horse Show többnapos rendezvénysorozatán.

A több mint hét évtizedes hagyományra visszatekintő, évente megtartott látványos bemutató helyszíne a brit királyi család legnagyobb angliai rezidenciája, a London nyugati határában fekvő Windsor. Az eseményt rendszeresen látogatja II. Erzsébet királynő. Az idei játékokkal Viktória királynő születésének 200. évfordulójáról is megemlékeznek.

A hortobágyi ménes képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni nagykövete elmondta: Magyarország egyre több erőfeszítést tesz a lovas sportok és a lovas hagyományok megújításáért, az Egyesült Királyság pedig a lovas hagyományok egyik legfontosabb letéteményese. A nagykövetség ennek jegyében kezdeményezte tavaly a kapcsolatfelvételt a Royal Windsor Horse Show szervezőivel a hortobágyi csikósok és Kassai Lovasíjász Iskola megjelenése érdekében, ennek eredményeként az idén Magyarország képviselői is bemutatkozhatnak a rendezvényen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint ennek nem csupán sportdiplomáciai, hanem országpromóciós jelentősége is van, hiszen Magyarország egy eddig kevésbé ismert, ám ősi és jellegzetesen magyar oldaláról mutatkozik be a nyilvánosság előtt.

Az idei Royal Windsor Horse Showra a hortobágyi Mátai Ménestől hat csikós, egy pusztaötös hajtó, valamint Kassai Lajos ötszörös lovasíjász-világbajnok érkezett tanítványaival. A csikósok három alkalommal az esti felvonuláson, valamint szombat délután a Copper Horse Arenában lépnek fel.

(mti)

Borító: Egy jelenet a műsorból (windsor.gov.uk)