Kétszáz kép Tornyai születésének 150. évfordulójára

Kétszáz kép Tornyai születésének 150. évfordulójára

- 2019. április 26. 10:43

Gyönyörködő lélekkel festeni címmel nyílik gyűjteményes kiállítás Tornyai János műveiből vasárnap a festőművész nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeumban.

Miklós Péter, a közgyűjtemény igazgatója a tárlatot bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mintegy kétszáz alkotást felvonultató kiállítás a Tornyai János születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett emlékév egyik kiemelkedő eseménye. A látogatók a bemutatandó alkotások segítségével képet kaphatnak a festőművész pályájának különböző korszakairól, látásmódjának változásáról, tudatta a szakember. Nagy Imre művészettörténész kifejtette, hogy a gyűjteményes kiállítás rendezését csaknem másfél éves előkészítő munka előzte meg. A tárlat anyagának gerincét a hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteménye adja, de kölcsönöztek műveket más intézmények is, így az életmű korai szakaszát reprezentáló húsz nagyméretű festmény a Magyar Nemzeti Galériából érkezett.

Kiss Lajos néprajztudós és Rudnay Gyula festőművész Vásárhelyen (Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ PDM)

A kiállítás egyfajta időrendi sorrendet követ, de igyekszik néhány tematikus csomópontra is felhívni a látogatók figyelmét. Tornyai János a magyar parasztság ikonikusnak tekinthető témáit festette pályája elején, de ahogy fogalmazott 1917-ben: kiszeretett a parasztból, és elkezdte megörökíteni az Alföldet olyan látásmóddal, amely kialakulásában fontos szerepe volt házvezetőnőjének, élettársának és később festőtársának, Kovács Márinak. A tárlat kurátora szerint ezek a színgazdag, rendkívül oldott munkák teljesen más kategóriába helyezik a festőművészt az akkori magyar festészetben, mint ahova eddig sorolta őt a művészettörténet.

(mti)

Borító: Tornyai vásárhelyi szobra (Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára CCBYNCNDCC BY-NC-ND)