Kelta szekérre bukkant a kincsvadász

Kelta szekérre bukkant a kincsvadász

- 2018. november 23. 10:13

Feltehetően egy kelta szekér maradványait találták meg kincsvadászok fémdetektorral az Egyesült Királyság Pembrokeshire megyéjében, ez az első, amelyre Walesben bukkantak, adta hírül a BBC hírportálja.

A régi kelta hagyományok szerint a magas rangú vezetők eltemetésekor nemcsak a testét, hanem vele együtt szekerét, lovait, szerszámait, és akár fegyvereit is elföldelték. Mike Smith kincsvadász úgy gondolja, az általa megtalált szekér maradványai egy óriási, eddig fel nem fedezett vaskori településhez vezethetnek. A Walesi Nemzeti Múzeum a leletet jelentősnek és érdekesnek nevezte. A szekér megtalálásának pontos helyét egyelőre titokban tartják. Csupán annyi ismeretes, hogy Pembrokeshire megye déli részén van, mivel régészek jövőre nagyobb ásatásra készülnek a térségben.

Egy kelta sír feltárása 1972-ből (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Smith kincskeresése először februárban járt sikerrel, majd folytatva a kutakodást, ráakadt egy általa középkorból származó brossnak tartott tárgyra. Felvette a kapcsolatot egy szakemberrel, akinek képeket is küldött. A szakértő véleménye szerint a tárgy, amelyet Smith talált, egy kelta lószerszám, amely feltehetőleg Kr. e. 600-ból származhat. Smith ezután visszament a helyszínre, ahol további darabokat is talált. Egyes szakértők eleinte szkeptikusak voltak, június óta azonban a Walesi Nemzeti Múzeum és régészeti hatóság illetékesei a területen előzetes feltárásokat folytatnak, és újabb leleteket találtak. Földradarral betemetett csatornarendszerre, falakra bukkantak, ami egy eddig ismeretlen nagy kelta települést feltételez. Ennek kiderítésére jövő évre teljes feltárást terveznek.

(mti)

Borító: Kelta szekér rekonstrukciója Ausztriából (keltenmuseum.at)