Képzőművészeti pályázat az Eucharisztikus Kongresszusra

Képzőművészeti pályázat az Eucharisztikus Kongresszusra

- 2021. augusztus 3. 8:54

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) Vendégségben az Úrnál címmel pályázatot ír ki és kiállítást rendez az MKVM környezetében, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan.

83 év után ismét Magyarország ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amely történelmi pillanathoz a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a MANK Nonprofit Kft. és együttműködő partnereként a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is hozzá kíván járulni. A két intézmény közleménye szerint a „Vendégségben az Úrnál” cím szándékosan tágabban értelmezi a témát, ami így lehetőséget ad arra, hogy a Biblia világából a lehető legszélesebb merítéssel nyerhessenek ihletet a képzőművészek, akik az Isten és az ember találkozásának témakörében készült műalkotásokkal pályázhatnak.

Innen elérheti az 1938-as Kongresszus részletes programját (Magyar Ferences Könyvtár CC BY)

A téma felölel minden olyan történetet és momentumot, ahol az ember és az Úr a „szent vendégség” keretében egyesül. Ennek a találkozásnak a középpontjában áll az Eucharisztia, amikor is az Isten meghívja az embert, hogy ténylegesen létrejöjjön az, amiért Jézus a földre szállt közénk. A résztvevők festménnyel, grafikával, kültéri szoborral, kisplasztikával, domborművel, installációval, videómunkával és fotóművészeti alkotással pályázhatnak a felhívásra. A kiállításon a festmények, grafikák és fotómunkák molinókon, a szobrok, kisplasztikák, domborművek, installációk és videómunkák eredetiben kerülnek a közönség elé.

Pacelli bíboros (később XII. Piusz pápa) megérkezése a 34. Eucharisztikus Világkongresszusra (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a MANK honlapján, ahol a közlemény szerint további információk találhatók az akcióról.

Borító: Az 1938-as Kongresszus főoltára képeslapon (Thúry György Múzeum CC BY-NC-ND)