Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban

Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban

- 2021. október 15. 8:07

Az idén hetedik alkalommal rendezik meg november elején a Keresztény Színházi Fesztivált az Újszínházban. A fesztivál fő témája továbbra is a kereszténység megélése, a szeretet parancsa és ereje, amely a művészet által nyer felmagasztosulást és útmutatást, áll a színház közleményében.

A közlemény szerint a céljuk a november 3-a és 7-e között megrendezett fesztivállal az, hogy színvonalas produkciók segítségével továbbra is rávilágítanak a hit és a szakralitás közösségformáló, valamint nemzetépítő és megtartó erejére. A Fesztivál fővédnöke Kozma Imre atya. Az ötnapos programban lesznek vendégelőadások, kerekasztal beszélgetések, koncertek, kiállítások, és láthatjuk az Újszínház néhány műsoron lévő előadását is.

A Petőfi Színház régi képeslapon (Eötvös Károly Megyei Könyvtár CC BY-NC-ND)

Fellépnek többek között Bötjhe Csaba testvér színjátszói, megérkezik a veszprémi Petőfi Színház Békediktátum – Trianon 100 című előadásával. Fellép a Szent Efrén Férfikar és megtekinthető Mayer István kiállítása is, aki a Népművészet Mestere, szobrászművész és szemeskályha készítéssel is foglalkozik. A tárlaton szerepelnek a Káli-medencében felfedezett, romjaikban is pompás Árpád-kori templomok rajzai, Mindszenty József, József Attila, Tamási Áron portréi és a művész családját ábrázoló képek, domborművek és kisplasztikák és egy fából faragott Jézus portré is.

A házigazda, Dörner György részt vesz a beszélgetésen is (Klacsán Margó CC BY-NC-ND)

A szakralitás a művészetben című beszélgetésen témaként részben a fesztivál előadásai által felvetett problémák, részben a szakralitás és a művészet (és gazdaság) kapcsolata a szakértők és a közönség aktív részvételével. A beszélgető partnerek alakítják és generálják a vitát izgalmas területek feltárásával és elemzésével, a szent és a profán örök ellentéte csap össze, így beszélgetés mindig friss és aktuális, áll a színház közleményében.