Kertész Másként

Kertész Másként

- 2021. október 1. 7:44

A Kertész Imre Intézet és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) Nobel-díjas írónk halálának ötödik évfordulója alkalmából hirdetett közös képzőművészeti pályázatot Kertész Másként címmel. Az alkotásokból október 6-án, Szentendrén nyílik kiállítás, közölte a MANK

A kiírás Kertész Imre sokszínű életművének és szellemi örökségének újraértelmezésére és továbbvitelére hívta fel a kortárs képzőművészeket, iparművészeket, grafikusokat és fotóművészeket azzal a céllal, hogy az író kiemelkedő irodalmi öröksége a kortárs vizuális alkotóművészet nyelvén szólaljon meg. A Kertész Másként kiállítás a pályázatra beérkezett változatos pályamunkákból válogat. A tárlaton megtekinthető festmények, grafikák, kisplasztikák, fotó- és iparművészeti alkotások mindegyikében közös, hogy Kertész Imre életművére reflektálnak: vagy egy-egy idézetből inspirálódtak, vagy feldolgozzák azt kortárs értelmezésben.

A művek néhol szorosan kötődnek a szövegekhez, szinte illusztrációként működve, néhol pedig csak sejthetjük a művek mögött álló szövegrészletet, amit vizuális művészeti eszközökkel gondoltak tovább az alkotók. A pályázat egyedülálló lehetőséget teremtett az irodalom és a képzőművészet határterületeket és műfajokat összemosó összekapcsolódására, amelynek köszönhetően olyan új művek születtek, amelyek 21. századi formanyelven ábrázolják Kertész Imre irodalmi örökségét. A MANK Galériában megtekinthető kiállítás kurátora Pataki Petra művészettörténész.

Borító: kerteszintezet.hu