Kiállítás a 20. század Karácsonyairól

Kiállítás a 20. század Karácsonyairól

- 2019. december 5. 7:21

Óriási nyitogatható adventi naptár, diafilmkuckó és apró ajándékok várják azokat, akik az adventi időszakban ellátogatnak az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK). A XX. századi karácsonyaink – adventi körkép című kiállításunk kultúr- és társadalomtörténeti szempontból mutatja be, hogyan formálódtak az ünnepi szokások a világháborúk, válságok és politikai változások idején.

A tárlaton a karácsonyi témájú diafilmrajztestekből látható válogatás képeslapokkal, plakátokkal, valamint a könyvtár munkatársainak személyes családi karácsonyi fotógyűjteményével egészül ki. A kiállított darabok – régi ajándékok, játékok, korra jellemző érdekességek – évtizedekre bontva jelennek meg a falakon. A kiállítótereket tárgysorok, régi irattartók, cipősorok kötik össze, amelyek apró ajándékokat tartalmaznak. A kiállításban szereplő cipők a nemzeti könyvtár dolgozóinak felajánlásai, melyek a kiálltás lebontását követően rászoruló gyerekekhez kerülnek.

Karácsony a harmincas években (Városi Képtár – Deák Gyűjtemény CC BY-NC-ND)

A kiállított diafilmekből rendszeresen (minden hétköznap, 15 órakor) vetítéseket tartanak. A vetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő e-mail címen lehet: csoportvezetes@oszk.hu, áll az OSZK hírlevelében.

Borító: Fotók egy régi családi karácsonyról (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)