Kiállítás azok emlékére, akik varázslatossá tették azt a nehéz világot

Kiállítás azok emlékére, akik varázslatossá tették azt a nehéz világot

- 2018. november 21. 10:15

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva kedden megnyílt Petrás Mária keramikus és lánya, Alina adventi kiállítása az Erdély Művészetéért Alapítvány VármegyE-Galériájában.

A magyar nép egyik fontos küldetése, hogy fenntartsa és megvédje a keresztény hitet már több mint ezer éve, hiszen ez identitásunk egyik legfontosabb eleme, amelyre minden időben szükség van, emelte ki a kiállítás megnyitóján mondott beszédében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Hozzáfűzte: a népművész és lánya alkotásain keresztül kívánja felhívni a figyelmet a keresztény hit fontosságára. Máriát régóta ismerem, ott vannak az alkotásai a lakásomban. Mikor nehéz helyzetben voltam az elmúlt évtizedekben, mindig ezekre tekintettem, és a lelkem megnyugodott, fűzte hozzá, majd biztatta az alkotókat további műalkotások létrehozására.

Petrás Mária már a 90-es években járta kiállításaival az országot (Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár CC BY-NC-ND)

Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni, olvashatók Petrás Mária szavai a kiállítás ajánlójában. A kerámiaképeket és a keresztény ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokat bemutató tárlat december 21-ig tekinthető meg.

(mti)

Borító: Fotó a megnyitózól (mti)