Kiállítás online, és a galéria ablakaiba rendezve

Kiállítás online, és a galéria ablakaiba rendezve

- 2020. április 28. 10:43

Különleges karantén-tárlatot rendez a fővárosi Kieselbach Galéria a körülményekhez alkalmazkodva, kortárs festők és szobrászok részvételével.

Ahogy a galéria közleménye fogalmaz: egy új világban találtuk magunkat. A jövő bizonytalanná vált, miközben minden felértékelődött, ami otthonainkban körülvesz bennünket. Fontosabbá váltak azok a dolgok, amelyek lakásaink falai között élményt és erőt adnak, emlékeket idéznek fel, érzelmeket keltenek bennünk. Fontosabbá vált a művészet. Az élet nem állhat meg. Szükségünk van a közösség erejére. A művészet, a művészek létezése, inspiráló munkája kapcsolatok, kiállítások, a közönség reakciója nélkül lehetetlenné válik. Éppen ezért a közlemény szerint a Kieselbach Galéria ezért úgy döntött, hogy a körülményekhez alkalmazkodva különleges karantén-tárlatot rendez kortárs festők és szobrászok részvételével.

Bukta Imre Mezőszemerén él és alkot (Szent István Király Múzeum CC BY-NC-ND)

A bemutatott alkotások néhány nappal a megnyitó előtt érkeztek a művészek műtermeiből – Erdélyből, Mezőszemeréről és Budapest különböző pontjairól. A közlemény szerint a képzőművészek számára természetes léthelyzet a magányban való alkotás, a műtermek falai most mégis másként határolják le a világot. Ebben a csendben új, különleges művek születnek, a korábbiak további jelentésrétegekkel bővülnek – megfogalmazzák a képzőművészet eszközeivel azt, amit elvesztettünk, és amit reméljük, mielőbb visszakapunk. Soha nem volt időket élünk. A jövő művészettörténetében bizonyára lesz egy külön fejezet, ami ennek az időszaknak a munkáit dolgozza fel. A kiállítás egyszerre lesz zárt és nyitott. A „látogatók” a fizikai valóságban csupán a Falk Miksa utca és a Szent István körút felé néző kirakatok ablakain keresztül nézhetik meg a falakon sorakozó műveket. Ám az online tér lehetőséget ad arra, hogy mindenki otthonról is megtekintse a tárlatot a galéria internetes oldalán keresztül.

drMáriás zenéléssel is próbálkozik (MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ CC BY-NC-ND)

A kiállítást április 29-én Nyáry Krisztián nyitja meg online közvetítéssel, a galéria falai közül, ahol ő egyedül fog tartózkodni. A 15 alkotó rövid videó bejelentkezéssel vesz majd rész az eseményen. A tárlaton kiállító művészek:
Batykó Róbert, Bukta Imre, Czene Márta, drMáriás, Fehér László, FKovács Attila, Fülöp Gábor, Hecker Péter, iSKi Kocsis Tibor, Király Gábor, Részegh Botond, Stark Attila, Szabó Ábel, Verebics Ágnes, Weiler Péter.

Borító: Bukta Imre: A kert vége (MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ CC BY-NC-ND)