Kiállítást ajándékozott a Budavár testvérvárosának, Zentának

Kiállítást ajándékozott a Budavár testvérvárosának, Zentának

- 2017. szeptember 12. 1:17

Megnyílt A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítás a Zentai Városi Múzeumban.

Az emlékkiállítást a Budavári Önkormányzat ajándékozta testvérvárosának azért, hogy a 320 éves zentai csata nemzeti és világtörténelmi jelentőségét bemutassák és egy állandó tárlatot hozzanak létre a zentai Városháza toronyszobájában.

Zentán ünnepségsorozattal emlékeznek a zentai csata 320. évfordulójára, a tárlat is a programok része. A kiállítást Budavár polgármestere nyitotta meg és adta át Zenta városának. Nagy Gábor Tamás beszédében kiemelte, a magyaroknak és a szerbeknek jó okuk van együtt ünnepelni, mivel mindkét nép megszenvedte egy távoli idegen birodalom megszállását, amelyik ránk akarta erőltetni a maga kultúráját, hitét és nyelvét.

A zentai csata. (Az Orsz. Képtárból.)
A zentai csata. (Az Orsz. Képtárból.)

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a megnyitón elmondta: amint 320 esztendővel ezelőtt is csak összefogással lehetett legyőzni a közös ellenséget, most is Magyarország és Szerbia, a közép-európai országok, illetve az Európai Unió összefogásával lehet úrrá lenni a problémákon. A kiállítás szakmai anyagát a Hadtörténeti Intézet és Múzeum állította össze. Polgár Balázs, a tárlat kurátora a megnyitón elmondta, hogy ezzel a kiállítással elsősorban a zentai iskolásoknak, illetve a Zentára érkező csoportoknak szeretnék bemutatni a történelmi eseményeket. Hozzátette, éppen ezért abban bíznak, hogy a kiállítás a község turizmusának és a régió oktatásának is fontos elemévé válik majd.

A Budavári Önkormányzat és Zenta városa 11 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot. A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta.

Borítókép: Igor Markov – Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete