Kiállították a Balatonban talált Me109-es darabjait

Kiállították a Balatonban talált Me109-es darabjait

- 2021. július 15. 10:07

A Balatonból kiemelt Me 109 típusú repülőgéproncs-alkatrészek tekinthetők meg a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Aroncsot 2020 szeptemberében találták meg a Balatonban a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái. A kiemelt roncsdarabok alapján a szakértők megállapították, hogy egy Me 109 típusú repülőgép lezuhanási, vagy kényszerleszállási helyét találták meg. A feltárás során felszínre hozott légcsavartoll, légcsavarkúp, a motorburkolat darabja, valamint további alkatrészek és a búvárfelszerelések először a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban tekinthetők meg, előreláthatólag 2021. szeptember 30-ig.

A háború elején a magyar pilóták még az olasz Caproni gépekkel repültek (Fortepan CC BY-SA)

A kutatás során az elsődleges cél a repülőgép típusának azonosítása, majd a roncs állapotának felmérése volt. A minimális látótávolság nehezítette a búvárok munkáját, ráadásul a roncsot körülbelül 70 centiméter vastag iszapréteg takarja. Így csak a roncs egy részét sikerült megtisztítani, és eddig annyit lehetett megállapítani, hogy a motor viszonylag ép állapotban van, továbbá nagyobb méretű szerkezeti elemek is vannak a mederben. A levéltári kutatások szerint a Magyar Királyi Honvéd Légierő és a Luftwaffe a Balaton felett legalább 12 Me 109-es veszteséget jelentett és ezek közül mindössze két Messerschmitt roncsot emeltek ki a mederből 1952-ben.

A kiállított roncsok (mandiner.hu)

A Me 109 típus kiemelt szerepet játszott a Magyar Királyi Honvéd Légierő harcaiban a második világháború során. Sok magyar pilóta harcolt ilyen repülőgéppel a szövetségesek ellen, köztük a legeredményesebb magyar vadászpilóta, Szentgyörgyi Dezső zászlós is. Tobak Tibor könyveiben részletes beszámoló olvasható a harcokról, a háború mindennapjairól, valamint a pilóták és szerelők által kedvelt vadászrepülőgépről, becenevén a Messzer-ről. Ez a vadászrepülőgép jelentős technikatörténeti emlék is, mivel a győri Magyar Waggon és Gépgyár licencben gyártotta a Me 109G típusváltozatait.

(mti)

Borító: Egy ép Me109-es (Wikipédia)