Kidobják a tábornokot az Elesettek Völgyéből?

Kidobják a tábornokot az Elesettek Völgyéből?

- 2018. augusztus 31. 10:32

Francisco Franco tábornok (1892-1975) családja szerint jogsértő a néhai spanyol diktátor tervezett exhumálása, közölte az EFE spanyol hírügynökség csütörtökön.

Értesülése szerint a diktátor unokája által vezetett Francisco Franco alapítvány (FFNF) faxot küldött a spanyol kormánynak, amelyben közölte: amennyiben nem mond le az exhumálásról, a család megteszi a szükséges jogi lépéseket és minden rendelkezésre álló jogi lehetőségével élni fog. A család állásfoglalása egy nappal azelőtt került nyilvánosságra, hogy a kormány várhatóan elfogadja az exhumálási folyamat megindításáról szóló határozatot. Pedro Sánchez, a június elején hivatalba lépett szocialista kormányfő egyik első bejelentése volt, hogy el fogják távolítani a diktátor földi maradványait a Madrid melletti Elesettek Völgyében lévő gigantikus mauzóleumból. Az erről szóló rendeletet múlt pénteki ülésén fogadta el a kabinet arra hivatkozva, hogy a demokratikus Spanyolország 40. évfordulójának ünneplése nem egyeztethető össze egy olyan állami sírhellyel, ahol Francót dicsőítik. A kormány által jóváhagyott rendeletet a spanyol parlamentnek is el kell fogadnia, amely várhatóan megtörténik a baloldali, illetve a katalán és baszk nacionalista pártok támogatásával, a konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt tartózkodása mellett.

Franco tábornok képmása 1957-ben vert pesetákon (MaNDA)
Franco tábornok képmása 1957-ben vert pesetákon (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

Az Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával. Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco oda hozatta a köztársaságiak oldalán elesettek tetemeit is, a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. A spanyol fővárostól 50 kilométerre északnyugatra fekvő mauzóleum területén hivatalos becslések szerint 30 ezer holttestet temettek el , egyes történészek azonban ezt a számot 60 ezerre teszik. Az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháborúban több mint félmillió ember halt meg, több tízezren jelöletlen sírokban nyugszanak az ország különböző pontjain. A jelenlegi spanyol kormány évtizedek óta húzódó belpolitikai és közéleti vitát kíván lezárni ezzel a lépésével.

(mti)

Borító: Wikipédia