Kifestőkönyvekben a kazettás mennyezetek

Kifestőkönyvekben a kazettás mennyezetek

- 2019. november 14. 8:31

Gyermekekkel próbálja megismertetni a templomok kazettás mennyezeteinek a motívumkincsét az a kétkötetes kifestőkönyv, amelyet a Johannita Lovagrend adott ki és Soltész Miklós államtitkár jelenlétében mutattak be Nagyváradon, a Csillagocska református zeneóvodában.

A kifestőkönyv páros oldalain egy-egy templomi kazetta reprodukciója, a mellettük levő páratlan oldalakon pedig a minta megrajzolt körvonala látható, amelyet a gyermekek kiszínezhetnek. Minden kazetta alatt rövid leírás található a templomról, amely mennyezetén a kazettának nevezett négyszögletű, festett fafelület látható, és a kazettában használt szimbólumokról is. A könyv végén egy térképen kikereshető az a település, amelyen a templom áll. A kifestőkönyvet a 93 éves Tomcsányiné Szemere Sarolta nyugalmazott könnyűipari üzemmérnök, aranykoszorús kézművesmester, a templomi kazettás mennyezetek szakértője készítette. A könyvben elsősorban református és unitárius templomok kazettái szerepelnek, de evangélikus és katolikus templomok motívumai is előfordulnak.

A szacsvai templom kazettás mennyezete (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)

Egy ilyen kifestőkönyvből a gyermekek játszva tanulják meg, hogy a magyar egyháztörténetben, kultúrában mennyire fontosak ezek a kazettás mennyezetű templomok és mennyire különleges, hogy ugyanaz a minta egy templomon belül többször nem jelent meg, hogy minden kazetta egyedi, magyarázta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Aki fontosak tartotta a magyar kormány bölcsődefejlesztési, óvodafejlesztési, iskolafejlesztési támogatásait és az egyházi épületek felújításához nyújtott támogatásokat, de hozzátette: a magyar állam törekvéseit az efféle kis lépések töltik meg tartalommal és lélekkel.

Részlet a szacsvai mennyezetből (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)

A kifestőkönyvet tízezer példányban nyomtatták ki és a Kelet-Magyarországon, Erdélyben és Partiumban, valamint Kárpátalján élő gyermekek kapják meg. A kifestőkönyvet Tomcsányi István, a szerző unokaöccse, a Johannita Lovagrend magyar kommendátora mutatta be. Az eseményen Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke is beszédet mondott.

(mti)

Borító: Részlet a szacsvai mennyezetből (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)