Kiscsősz az élő hagyományok faluja

Kiscsősz az élő hagyományok faluja

- 2020. március 6. 8:19

Átadták a kiscsőszi Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházat, bemutatták az Élő Forrás Hagyományfalut.

Kiscsősz az élő hagyományok faluja, ahol a paraszti kultúra és a vele járó értékek nem csak a kultúrház falai között jelennek meg. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület az elmúlt években az egész Kárpát-medencére és a diaszpórára is kiható kulturális programkínálatot alakított ki, melynek bázisa lett az alig száz lelkes falu.

Egy 2008-as újsághír a kiscsőszi programokról (Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet CC BY-NC)

Ez a kulturális bázis különböző pályázati forrásoknak köszönhetően jelentősen bővült, mert március első napjaiban átadták és egyúttal felszentelték a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházat, továbbá az új táncházi épületet, a Hagyománylabirintusban kialakított állatkertet és lakodalmi csárdát és pajtát magába foglaló Élő Forrás Hagyományfalu beruházást is bemutatták.

Előadás az új épület tetőterében

Kiscsősz lassan a kisközösségi fesztiválok hazájává válik. Minden évszakra jut egy kiemelt rendezvény, melyre országos, sőt nemzetközi érdeklődés jellemző. Az Egyesület idén már az új helyszíneket is bevonva rendezi a Dűvő nemzetközi népzenei tábort és a Kiscsőszi Pajtafesztivált, mely a népművészeti élet egyik legismertebb szakmai programja, közölte az egyesület kommunikációs feladataival megbízott iroda.

Borító: A kiscsőszi Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház